Štrumpfovi danas slave 60.rođendan

Milenijalci to možda neće shvatiti, ali oni koji su djetinjstvo proživjeli prije Y2K, shvatiće o čemu govorimo: Dnevnik u pola osam, a prije njega crtani film. Radnim danima oni obični, kratki, a nedjeljom duži. Po petnaest minuta čistog zadovoljstva prije odlaska u krevet.

Mala plava stvorenja osvojila su srca hiljada jugoslovenske djece tada. I vjerovali ili ne, Štrumpfovima je danas 60. rođendan! Veseli mali patuljci prvi su se put pojavili 23. oktobra 1958. kao sporedni likovi u stripu “Johan et Pirlouit”.

Porodično naslijeđe

Njihov tvorac, belgijski crtač Pierre Culliford, poznat pod umjetničkim imenom Peyo, nakon toga im odlučuje dati glavnu ulogu i vlastite luckaste pustolovine.

Danas ih poznaje gotovo svako dijete, ne samo u Evropi nego i u cijelom svijetu.

- U svakom slučaju govorimo o globalizaciji, rekla je za agenciju DPA Veronique Culliford, Peyina kćer. Nakon očeve smrti 1992. ona je zajedno s majkom i bratom nastavila njegov rad. Upravo zahvaljujući porodičnom zalaganju, Štrumpfovi nisu popularni samo u Evropi nego i u Kini, Indiji, Rusiji i Latinskoj Americi. Industrija povezana sa Štrumpfovima godišnje ostvaruje prihod veći od milijardu eura.

Prekretnica u njihovoj popularnosti stigla je 1975. s filmom “Štrumpfovi i čarobna frula”. U osamdesetim godinama prošlog stoljeća to je nadograđeno televizijskom serijom sa 270 epizoda koja je osvojila mnoge Emmyje. U svijetu su izazvali pravu štrumpfomaniju i nije bilo dječije sobe bez ponekog plišanog Štrumpfa.

Nekako u to doba su se pojavili i na ondašnjoj Televiziji Zagreb u genijalnim sinkronizacijama hrvatskih glumaca poput Josipa Bobija Marottija, Ljube Kapora, Martina Sagnera, Damira Mejovšeka, Mladena Vasaryja, Ive Rogulje, Mladena Šermenta i Štrumpfete Tanje Knezić.

Štrumpfovi svoj uspjeh mogu zahvaliti strasti njihova tvorca. Peyo je život posvetio crtanju tih simpatičnih stvorenja.

Veronique Culliford danas kaže da oca iz djetinjstva najviše pamti za crtaćim stolom.

- Bio je opsesivan, želio je imati kontrolu nad cijelim procesom, objašnjava Culliford, nastavljajući:

- Do smrti je neprestano radio nove crteže, smišljao scene i scenarije. Navodno je od svojih pomoćnika tražio da legnu na tlo u šumi pokraj Bruxellesa kako bi vidjeli svijet iz štrumpfovske perspektive, prisjeća se Peyina kćerka.

Čak i danas stripovi o Štrumpfovima, kao i nekada, prvo se skiciraju na papiru. Tek poslije crtači usavršavaju likove pomoću kompjutera. Cijela ekipa radi u maloj kancelariji južno od Bruxellesa i trude se crtati što je moguće sličnije Peyinim originalima.

Godina Štrumpfova

Veronique Culliford tvrdi da je njezinu ocu najdraži lik bio Vicko - to je onaj koji drugima daje poklone koji eksplodiraju. Njoj je najdraža Štrumpfeta, izvorno jedina cura među gomilom muških Štrumpfova. Nije ni čudno, s obzirom na to da je rođena iste godine kada i cijela ekipa, a bila je glavna inspiracija svom ocu i scenaristi Yvanu Delporteu za lik Štrumpfete.

Još jedan razlog njihove dugovječnosti jest prilagodba modernim vremenima. I dok su djedovi i bake prvih fanova čitali stripove naglas i tu i tamo otišli s njima u kino, danas su Štrumpfovi posvuda, dostupni u svako vrijeme. Na Facebooku Štrumpfovi imaju 14 miliona fanova, a na YouTubeu je 40 kanala s njihovim vragolijama i avanturama. A koliki je njihov legat u Belgiji, dokazuje i činjenica da je ova država 2018. proglasila godinom Štrumpfova. UN ih je proglasio maskotama za 17 održivih projekata razvoja u cijelom svijetu. Ranije ove godine, belgijska aviokompanija Brussels Airlines angažovala je dizajnericu Martu Mascellani da oslika njihov peti avion u floti upravo Štrumpfovima. Kakva čast za mala plava stvorenja!

Novum.ba/Oslobođenje

Vezano: