Proglašeni pobjednici konkursa ‟Čuvari sretnog djetinjstva”

Jučer su u Sarajevu proglašeni pobjednici konkursa „Čuvari sretnog djetinjstva“, u organizaciji Delegacije EU u BiH i UNICEF-a BiH.

Nagrađene su tri pobjedničke ideje za kampanje usmjerene na promociju primjera pozitivnog roditeljstva i štetnosti fizičkog kažnjavanja djece. Prvoplasirani projkat je „Razumijevanjem do zdravog odrastanja“, drugoplasirani „Batina nije iz raja izašla“, dok je trećeplasirana ideja „Budi moj svetionik i ne daj mi da pokleknem“.

Konkurs je bio otvoren za pojedince, organizacije civilnog društva i institucije koje su željele da u svojim zajednicama sprovedu kampanje koje će omogućiti sretno djetinjstvo za više djece i odrastanje bez fizičkog kažnjavanja.

Od 43 pristigle ideje iz cijele BiH, odabrane su 23 ideje koje su predstavljene na platformi sretnodjetinjstvo.ba, a u završnicu konkursa ušlo je 10 finalista sa najviše glasova posjetilaca platforme koji su zatim prošli kroz proces mentorske podrške.

Šefica Ureda za komunikacije Delegacije EU u Bosni i Hercegovini i Ureda specijalnog predstavnika EU Jamila Milović-Halilović uputila je čestitke svima koji su učestvovali i predstavili ideje u ovoj važnoj kampanji.

– Decenije istraživanja, stotine stručnih radova i jedan zaključak – fizičko kažnjavanje štetno je za emotivni i fizički razvoj djece. Vjerujem da svi roditelji žele najbolje za svoju djecu. Stoga se nadam da ćemo zajedno, institucije, stručnjaci i roditelji, raditi na tome da se promovišu metode discipline koje bi dale rezultate, a ujedno poštivale prava sve djece – navela je Milović-Halilović.

Voditeljica komunikacija za razvoj UNICEF-a BiH Nineta Popović je kazala da UNICEF kroz cijeli ovaj program nastoji promovisati ono što se zove nulta tolerancija prema svakom obliku nasilja nad djecom.

– Pored ove kampanje, UNICEF u okviru projekta podržava rad i obuku roditelja i djece kako na nenasilan način rješavati eventalne konflikte. Također, UNICEF nastoji podržati implementaciju zakona, odnosno njegovo donošenje tamo gdje ga nema, o strogoj zabrani fizičkog kažnjavanja djece – rekla je Popović.

FENA

Vezano: