Narodno Pozorište Sarajevo- Praizvedba baleta ''Okovani Prometej''

U Narodnom Pozorištu Sarajevo, 10.novembra, premijerno će biti izvedena baletna predstava "Okovani Prometej" za koji režiju i koreografiju potpisuje Belma Čečo-Bakrač.

Okovani Prometej je tragedija jednog od triju najpoznatijih grčkih tragičara, Eshila. Djelo govori o titanu Prometeju, njegovim pothvatima i mukama, kao o prvaku ljudskog roda.

„Što je dopušteno Jupiteru nije dopušteno volu“, kaže stara latinska izreka. Da li postoje manje vrijedni i više vrijedni, da li oni koji se smatraju više vrijednim mogu da tlače i iskorištavaju slabije, da li manipulacija strahom može ljude okrenuti jedne protiv drugih i dovesti ih do njihovog samouništenja? Baletna predstava „Okovani Prometej“ pokušava naći odgovore na ova pitanja, ali istovremeno i provjeriti gdje je danas emaptija i šta se desilo sa srećom i nadom.

Za mene kao koreografa poseban izazov je bio istražiti granicu u pokretu između racionalnog i iracionalnog. Duhovni okovi likova u predstavi kroz ekspresiju pokreta igrača čine sistem programiranih mehaničkih figura koje se postepeno oslobađaju mehanike i postaju samosvjesni ljudi. Upravo ta oslobođenost tijela kreira pokrete na način da postaju individualni, ekspresivni i na momente transični. Energija solista i ansambla je ono što pokreće i čini predstavu „Okovani Prometej“ i u svojoj sveukupnosti kreira jedan svijet koji itekako korespondira sa današnjim vremenom", rekla je Čečo-Bakrač.

Uloga Prometeja pripala je Milanu Rusu i Ervisu Koceku. Osim njih, u "Okovanom prometju" učestvuju Tamara Ljubičić, Ekaterina Vereščagina, Igor Pastor, Mihail Mateescu, Evgeny Gaponko, Admir Kalkan, Til Čmančanin, Albina Huskić, Evgeny Gaponko, Aida Čorbadžić, Adnan Đindo, Jesenko Matković, Omar Hadžić i Matej Alilović. U baletu učestvuju i orkestar Sarajevske filharmonije, hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo,učenici Osnovne muzičke škole Mladen Pozajić te učenici Srednje muzičke škole Sarajevo.

Muziku za ovaj balet komponovao je poznati hrvatski kompozitor Marijan Nećak, a uloga dirigenta pripala je Nadi Matošević-Orešković. Za scenografiju je zadužen Valentin Svetozarev, a za kostime Amna Kunovac-Zekić.

Novum.ba

Vezano: