Vitez/U subotu predstava 'Migrantkinja Lejla ili daleko je Hajdelberg'

U okviru 10. "Dana kazališta Vitez 2018" u subotu, 10. novembra,2018. godine, s početkom u 19:00 sati biće izvedena predstava „Migrantkinja Lejla ili daleko je Hajdelberg“ u Kazališnoj dvorani Vitez.

Predstava nastala je po motivima romana „Lipo mi je kad je tebi lepo“ koji je napisao srpski pisac, Obrenovčanin Slavko Stamenić. Lejla prati turobnu svakodnevnicu splitske obitelji Đurović, (majku Bjanku i sina Tomislava) koja je igrom tragičnog slučaja nakon posljednjeg rata na ovim prostorima prinuđena godinama stanovati u sobi beogradskog hotela „Bristol“.

Nagla i neočekivana promjena sumorne dnevne rutine događa se, kada sobe hotela Bristol postanu svojevrsno gledalište ispred kojega se odvija život novih, bliskoistočnih migranata, migranata drukčije boje kože i različite vjeeroispovijesti, ali jednake tuge, bola, s istim osjećajem nepripadanja. Među njima, nalazi se i jedna Lejla.

Ova predstava je potresna ljudska priča o ratu, stradanju, migracijama, nasilno razdvojenim obiteljima, smrti, ali i okrepljujuća pripovijest o ljubavi, vjeri, nadi, prepoznavanju i empatiji, koje se po poznatoj antičkoj paraboli nalaze na dnu iza svih nedaća. „Lejla“ govori o ljudima koji, nakon što pobjegnu sa svojih ognjišta spašavajuvići živu glavu, bivaju otrgnuti od navika, svakodnevice - molitvi, pjesama, hobija, sitnih i krupnijih zadovoljstava - i koji naposljetku uočavaju da je jedini put koji im je preostao - put naprijed, i oni nepokolebljivo odlučuju slijediti ga.

Uloge:
Bjanka, majka – Kristina Lozo
Tomislav, sin – Branko Selimović
Lejla, sirijska migrantkinja – Teodora Petrović
Scenario i režija: Slavko Stamenić
Public relations: Radomir Planinčić
Svjetlo i ton majstori: Planinčić Ana, Aleksandar Veličković
Scenografija: Goran Ilić

 

Novum.ba

Vezano: