Zimsko tretiranje voća, savjeti i preporuke

Zimsko tretiranje voća obavlja se nakon završene rezidbe i glavna je preventivna mjera zaštite u trajnim zasadima, kojim suzbijamo čitav niz bolesti i štetnika. Zimskim tretiranjem voćaka suzbijaju se mnogobrojne prezimjele forme štetnika kao što su: lisne, štitaste i krvave uši, crveni pauk, razni savijači, kruškina buha, jabučni cvjetojed, šljivin moljac, a istovremeno se smanjuje pojava šupljikavost i kovrdžavost lista, bakterijski rak kao i rogač šljive.

Tretiranje se izvodi u vrijeme mirovanja odnosno pred kretanje vegetacije, čim vremenske prilike dozvole. Kostičavo voće, malinu i kupinu treba tretirati nešto ranije jer ove voćne vrste kreću ranije sa vegetacijom. Tretiranje je najbolje obaviti kada su stabla voćaka suha ispoljna temperatura iznad 5 - 10° C, da bi se izbjeglo izmrzavanje. Potrebno je da se voćke dobro oprskaju sa svih strana, jer uzročnici bolesti prezimljuju kako na kori, tako iu rašljama grana i u pukotinama kore.

Za tretiranje se koriste preparati na bazi bakra i mineralna ulja. Navodimo neke od preparata na bazi bakra koji se mogu nabaviti u poljoprivrednim apotekama: Cuprablau-Z, Modra galica, Champion, Nordox 75 WG, a od preparata na bazi mineralnih ulja : Crveno, bijelo, plavo ulje i dr. Preparate koristiti u skladu sa uputstvom proizvođača.

Novum.ba

Vezano: