Na današnji dan rođen Sulejman Kupusović, bh. pozorišni i filmski režiser

foto: azra.ba

foto: azra.ba

1866. U Sarajevu počela da radi prva štamparija i da izlaze prve novine u Bosni - nedjeljnik Bosanski vjesnik. List je uređivao Miloš Mandić, a izlazio je na srpskom i hrvatskom jeziku, ćirilicom i po Vukovom pravopisu. Pokrovitelj je bio bosanski valija Šerif Osman-paša.

1948. Osnovana Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

1951. U Kladnju rođen Sulejman Kupusović, bh. pozorišni i filmski režiser. Režirao je prvu bošnjačku operu “Hasanaginica”, koja je premijerno izvedena u Sarajevu 18. marta 2000. Umro je u Sarajevu 15. augusta 2014.

1963. Donijet novi Ustav kojim je naziv države Federativna narodna republika Jugoslavija (FNRJ) promijenjen u Socijalistička federativna republika Jugoslavija (SFRJ).

1988. U Sarajevu umro istaknuti bh. revolucionar i političar Hamdija Pozderac. 80-ih je bio član Predsjedništva SFRJ. Kada je trebao biti izabran za predsjednika Predsjedništva, podnio je ostavku zbog umiješanosti u aferu Agrokomerc.

1992. Dan pošto je Evropska zajednica (potonja EU) priznala nezavisnost Bosne i Hercegovine, bosanski Srbi proglasili su u Banjoj Luci nezavisnost Republike Srpske, a predstavnici bosanskih Srba u Predsjedništvu BiH Biljana Plavšić i Nikola Koljević podnijeli ostavke.

1992. SAD priznale nezavisnost BiH, Slovenije i Hrvatske.

2006. Sud BiH osudio Neđu Samardžića na 12 godina zatvora za ratni zločin protiv čovječnosti u Foči 1992. i 1993, što je prva presuda za ratne zločine od formiranja Odjeljenja za ratne zločine Suda BiH.

2017. Četiri osobe poginule su, a 15 je ozlijeđeno u napadu kamionom na pješake ispred robne kuće u središtu Stockholma. Švedska policija uhapsila je Rakhmata Akilova (39), Uzbekistanca, osumnjičenog za ovaj teroristički napad.

Novum.ba

Vezano: