Šokantan izvještaj UN-a: Život na Zemlji je pred masovnim izumiranjem

Ovako brz nestanak biljaka i životinja već se naziva šestim masovnim izumiranjem. Masovna izumiranja u prošlosti su uvijek uzrokovali kataklizmički događaji golemih razmjera poput udara velikih asteroida ili masovnih vulkanskih erupcija. Ovaj puta uzrok je čovjek, prenosi Index.hr.

Kao najvažniji uzroci uništenja koje prijeti našem planetu navode se pretjerana konzumacija resursa, krivolov, sječa šuma i emisije nastale sagorijevanjem fosilnih goriva. Četvrtina svih poznatih vrsta biljaka i životinja već je ugrožena, a razmjeri njihova nestajanja desecima ili stotinama puta su brži nego što su u prosjeku bili u posljednjih 10 miliona godina.

Izvještaj, koje je na 1.800 stranica sastavilo međudržavno tijelo Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES), temelji se na više od 15.000 akademskih radova i istraživanja, a jedna od ključnih ideja mu je da upozori političare na najbolje moguće načine borbe s klimatskim promjenama.

Prošle sedmice autori izviještaja održali su u Parizu niz sastanaka s predstavnicima vlasti iz više od 130 država u nastojanju da dokumentu daju konačnu, dorađeniju formu.

Prema njemu oko 75 posto kopna, oko 50 posto rijeka i jezera te oko 40 posto svih mora i okeana već pokazuje ozbiljne znake propadanja uzrokovanog ljudskim aktivnostima.

Od 1980-ih do danas emisije stakleničkih plinova uzrokovane sagorijevanjem fosilnih goriva su se udvostručile, a prosječna temperatura porasla je za najmanje 0,7 stepeni Celzijusa, tvrde autori.

"Rekao bih da je će se izviještaj najvjerojatnije interpretirati uz konstataciju u stilu 'Čovječe stvarno smo u nevolji', međutim postoje rješenja", rekao je prije skupa za BBC voditelj IPBES-a prof. Sir Bob Watson.

"Naš izviještaj govorit će o razmjerima u kojima gubimo bioraznolikost te o stepenima u kojima je možemo zaštititi u budućnosti“, dodao je.

U izviještaj se među ostalim ističe da su načini na koje se koristi tlo i krče šume za poljoprivredu u kombinaciji s povećanjem konzumacije mesa istisnuli brojne vrste iz njihovih prirodnih staništa. Istovremeno je pretjerani izlov riba desetkovao njihove populacije u morima širom svijeta

Dokument predviđa da će se izumiranje u narednim desetljećima najvjerojatnije dalje ubrzavati.

Novum.ba

Vezano: