Sindrom traženja krivca ili sindrom 'drugoga'

Čudno je ovo podneblje. Za sve sto smo trebali uraditi a nismo, krivi su drugi. Za sve što smo uradili a nije ispalo po planiranom kriv je opet taj “drugi”. Taj “drugi “je kriv i što je njoj , nekoj udario na “ obraz”, jer pazi računice, svi osim prvog bili su joj “drugi”!? Da je nekada biti “treći”...

Eh, u ovom nakaznom društvu izgleda da se iza tog famoznog , nepoznatog, uvijek drugog krije niko drugi do Bošnjak. On je kriv što su se u kantonima u kojima su Hrvati apsolutna većina, ti isti Hrvati iselili u bijeli svijet jer su ugroženi od nepostojećih “ drugih”. U kantonima u kojima je “drugi” ustvari prvi, kriv je što je većinski pa samim tim ugrožava prava svih ostalih. Kriv je “drugi” jer on nema mogućnosti da ode tamo gdje bi po svim mjerilima bio zadnji.
Ne valja mu pasoš, odnosno nekoliko podataka u njemu koji ga karakterišu kao “ drugog”. Nije mu dobar ni jezik kojim govori. Razumiju oni “ prvi” šta on hoće da kaže, ali ne žele da ga čuju, već vijekovima.
Zastavu su mu drugi napravili, šta se on tu pita? Prethodna mu, po njihovoj računici, nije baš bila najbolja. Himna s tekstom je baš out. Pa to svi imaju, evo tebi naš “ drugi” druže ova “gluha”, bez teksta. Možda u skorije vrijeme dobijemo i “ gluhonijemu”, bez teksta i muzike, himnu koja se “šuti i ne čuti”.
Ni društvo mu ne valja. Oni mogu da se druže s kim, kad i koliko hoće ali otkud njemu pravo?! “Drugi” nema pravo da se poziv na hiljadugodisnje, prirodne granice države koja je starija od komšijskih ( čitaj “ susjedskih”). Oni, komšije i susjedi će njemu napraviti nove ( bolje).
Otkuda ti pravo da se naoružavaš, mi ćemo se naoružati i braniti te. Nemaš pravo ni na odbranu golog života, šta će ti, ionako ti je samo on ostao?! Imamo mi “časti”( raznih), Udruženja i Pokreta, osposobljenih da brane i odbrane, šta se brineš? Nemaš pravo , ti “gospodine Drugi”, ni da glasaš za te neke tvoje kandidate na izborima! Mi ćemo ti preporučiti bolje, u opštem( općem) interesu.
Nemoj da bi pokušao glasati za neke “naše koji ustvari nisu naši”, jer mi smo analizirali njihovu krv. Nisu oni čistokrvno naši. Ukratko, da ti kažem “gospodine Drugi”, nemaš ti nikakvih prava! Imaš ih mnogo manje od nekih koji konstantno trube kako su obespravljeni. Pomiri se s tim. Ako nećeš, preostaje ti da se sabereš, vidiš gdje si i izboriš da budeš prvi. Predugo si i bio “Drugi”!

Novum.ba/Mračkić Mirhat

Vezano: