Donjovakufski biciklisti ove godine voze iz Beča

U toku su pripreme za petnaesti Biciklistički maraton Bihać-Srebrenica pod nazivom „Da se nikad ne ponovi i ne zaboravi“ posvećen sjećanju na žrtve genocida u Srebrenici počinjenog u julu 1995. godine.

Tradicionalno, u Maratonu će učestvovati i članovi Biciklističkog kluba „Sabahudin Duzić Tetak“ iz Donjeg Vakufa. No, za razliku od prethodnih godina, Donjovakufljani su se ove godine odlučili za mnogo veći izazov, na duplo dužu dionicu i pronošenje poruke sjećanja na srebreničke patnje kroz druge zemlje.

Desetak članova kluba na svojim biciklima krenut će iz Beča, te će kroz Austriju, preko Slovenije i Hrvatske doći u Bihać, gdje će nastaviti maraton sa ostalim učesnicima. Za ovu eskpediciju planirano je ukupno deset dana, od 2. do 11. jula. Polazak u Beč je 2. jula, zatim slijedi vožnja četiri dionice do Bihaća koja će trajati do 6. jula, vožnja sa ostalim biciklistima do Srebrenice od 8. do 10. jula, te prisustvo obilježavanju genocida i povratak u Donji Vakuf – 11. jula.

Ideja o ranijem polasku iz nekog udaljenijeg grada i dužoj vožnji postojala je već nekoliko godina. Ipak, tek prošle godine, kada je formalno formiran biciklistički klub u Donjem Vakufu i kada se dodatno povećao broj onih koji se bave ovim sportom, stvoreni su uslovi za organizaciju vožnje.

Svoju podršku BK „Sabahudin Duzić Tetak“ u realizaciji maratona do sad su osigurali Općina Donji Vakuf, Sportski savez Donji Vakuf, a svoju podršku obećali su i firma „Promo“ Donji Vakuf, te još nekoliko donjovakufskih privrednih subjekata.

Također, veliku podršku od samog početka daje i naš sugrađanin i domaćin u Austriji, Rijad Halilović, koji je vlasnik respektabilne prevozničke firme u Beču.

“O bližim detaljima maratona, mjestu polaska, predviđenim satnicama i tačnoj ruti vožnje javnost će biti upoznata nekoliko dana pred polazak. Nadamo se da će kompletna organizacija proteći dobro, te da ćemo, uz pomoć prijatelja Kluba, uspjeti realizirati sve planirane aktivnosti, te da će naši biciklisti, na svoj način, odati počast i sačuvati sjećanje na žrtve genocida”, istakli su iz BK Sabahudin Duzić Tetak.

Novum.ba

Vezano: