509. Dane Ajvatovice svečano će otvoriti Šefik Džaferović

FOTO/ Radio Donji Vakuf

FOTO/ Radio Donji Vakuf

Danas je u sjedištu Muftiluka travničkog održana press konferencija kojom su najavljeni sadržaji  ovogodišnjih 509. Dana Ajvatovice. Novinarima su se obratili dr. Ahmed ef. Adilović koji se nalazi na čelu Organizacionog odbora, dugogodišnji član Odbora Esad  ef. Slipac, načelnik općine Donji Vakuf, Huso Sušić a uvodničar je bio Rešad ef. Lendo.

Svečano otvarenje manifestacije zakazano je za petak, 14. juna od 18 sati na Musali u Pruscu. Manifestaciju će svečano otvoriti član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović.

Govoreći o programskim sadržajima muftija travnički istakao je da će publika imati priliku vidjeti i doživjeti 70 različitih kulturnih, vjerskih, sportskih i humanitarnih sadržaja. Moto ovogodišnje Ajvatovice je „  Ponosni na svoju vjeru, tradiciju i domovinu “.  U Danima Ajvatovice ove godine imat ćemo10 promocija knjiga. a među njima promocija knjige  Kraljevski grad pod sultanima, autora dr. Ismeta Bušatlića  i Muhaddise – učenjakinje u islamu. „ U sklopu 509. Dana Ajvatovice bit će održano i 6 tribina a izdvojio bih  tribinu „ Mehmed Handžić, blistavi dragulj islamske duhovnoszi na prostorima BiH“, potom  13 programa iz kulture,  6 sportskih sadržaja koji počinju več u subotu 21. Karate kupom „Bugojno Open Ajvatovica 2019.“  U sklopu vjerskog segmenta bit će organizovano pet sadržaja. Centralna džuma namaz klanajt će s tradicionalno u Baš džamiji, hatib će biti mostarski muftija. Za omladinu i djecu planirana su 4 programa, između ostalog, završnica mektebske lige, zatim  Omladinski kamp na ajavtovačkoj livadi  i Konkurs za najbolji literarni rad za srednjoškolce. I ove godine planirali smo  4 humanitarna programa koje ćemo provesti  u Bugojnu, Fojnici i Novom Travniku.

Načelnik Huso Sušić govoreći  o infrastrukturnim projektima istakao je da svake godine Organizacioni odbor i Općina Donji Vakuf učinu  napor kako bi stvorili što bolje uslove boravka posjetioca i gostiju tokom Dana Ajvatovice a posebno u vrijeme same završnice. „ Kako bi omogućili svim posjetiocima  jednostavniji dolazak na plato Ajvatovice uradili smo i asfaltirali stari put koji od sada mogu koristiti kako automobili, tako i autobusi sa obezbjeđenim parkiralištem u blizini Ajvatovice.

Esad ef. Slipac dugogodišnji član Organizacionog odbora Dana Ajvatovice naglasio je da Odbor svake godine n apravi pozitivan iskorak u  organizacijskom smislu. „ Mi već nekoliko godina imamo dobro organiziranu Mrežu mladih koja je u Danima Ajvatovice nosilac Omladinskog kampa. Na platou Ajvatovice Omladinski kamp okupi na stotine mladih koji su nasljednici baštine Ajvatovice,  a posebno želim istaći ljepotu klanjanja sabah namaza na platou Ajvatovice.“ – istakao je Esad ef.Slipac.

Svečano otvaranje 509. Dana Ajvatovice održat će se u petak, 14. Juna od 18 sati na Musali u Pruscu. Učestvuju Udruženje sazlija „Sevdah“ iz Živinica, hor Elči Ibrahim – pašine medrese i Vokalno – instrumentalni sastav „Forte“ Donji Vakuf, voditeljica programa Nadira Hurem. Manifestaciju će svečano otvoriti član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović.

Izvor: radiodonjivakuf.com.ba

Vezano: