Vrijeme je za lagani ljetni detoks

Znojenje, oticanje i malaksalost su neke od neželjenih pojava tokom ljetnih dana, u kojima inače zaista uživamo.

 

Kako bismo regenerisali organizam tokom ljetnih dana bitno je da ga hidriramo, počnemo da se laganije hranimo i odradimo lagani detox, kako bismo se oslobodili toksina.

Ljetni detox nije detox u punom smislu te riječi, već se radi o redukciji i prilagođavanju ishrane, kako bi ste se osjećali lakše, ne bi zadržavali višak vode i kako biste bili energičniji.

Potrebno je da se ishrana tokom ove vrste detoksa bazira na povrću, posebno onom sezonskom.

Neka povrće bude osnova svakog vašeg doručka, počev od jutarnjeg smutija, pa sve do večere. Kada je priprema hrane u pitanju, zaboravite na prženje i odlučite se za barene varijante, jer su podjednako ukusne uz omiljene začine, a manje opterećuju želudac.

Kada je voće u pitanju, veoma je važan unos vitamina C pa obogatite svoju užinu narandžom ili limunadom, ali i bobičastim voćem, koje je odličan antioksidant, a koje će organizmu dati i dodatnu dozu energije.

Da bi detox bio učinkovitiji, savjetujemo vam da svakodnevno pijete vodu sa dodatkom svježeg krastavca, limuna i nane, osim što će ovaj napitak očistiti organizam od toksina, obezbijediće vam i neophodnu hidrataciju, koja je spas tokom toplih ljetnih dana.

Ova vrsta detoxa ne podrazumijeva nikakvo odricanje, već blage promjene u načinu ishrane, koje će olakšati vašem organizmu da podnese visoke temperature tokom ljeta.  

Novum.ba

Vezano: