Velikan sevdaha/Na današnji dan rođen Zaim Imamović

Za ljubitelje i poštovaoce bosanskog, ali i cjelokupnog muzičkog naslijeđa Balkana, današnji dan, 26. u mjesecu augustu, ima specifičnu važnost, budući da je riječ o danu na koji je rođen čovjek koji je bio jedan od najzaslužnijih za postojanje i očuvanje onoga što danas prepoznajemo kao tradicionalnu sevdalinku.

Riječ je naravno o Zaimu Imamoviću, pjevaču, kompozitoru i tekstopiscu, velikanu koji je nadahnuo generacije muzičara, i čiji se utjecaj proteže do današnjih dana.

Ovaj skromni čovjek, koji je ostavio sve samo ne skroman trag u ovdašnjoj kulturi, svijet je ugledao davne 1920. godine u Mrkonjić Gradu, napustio ga je 2. februara 1994, a svoju muzičku karijeru započeo je 1945. godine kao pjevač Radio Sarajeva.

Godinu dana po rođenju, sa roditeljima se preselio u Travnik gdje su se nastanili na periferiji grada zvanoj „Bojna“. Tu je živio 15 godina, a 1936. god. se preselio u Sarajevo, gdje je proveo veći dio svog života. U Sarajevuje učio tekstilni zanat i povremeno je svirao na dvorednoj harmonici koju mu je kupio otac.

Njegovi brat i sestra su u to vrijeme bili članovi MKUD „Gajret“. Jedne večeri su poveli i Zaima na probu i horovođa Cvjetko Rihtman je pristao da čuje Zaima kako pjeva i odmah ga primio u kultruno-umjetničko društvo. Tekstilni zanat je napustio u jesen 1939. god. Pored pjevanja u horu nastupao je i na zabavama društva pjevajući i svirajući harmoniku.

Karijeru je počeo 10. aprila 1945. godine, kada je krenuo sa radom Radio Sarajevo. 

Neke od njegovih najpopularnijih sevdalinki su: „Haj, Moščanice vodo plemenita“, „Od kako sam sevdah svez'o“, „Okreni se niz đul-bašču“, „Ja zagrizoh šareniku jabuku“, „Đul Fatima po đul-bašči šeće“; „Snijeg pade drumi zapadoše“ i dr. Gostovao je u Parizu, Beču i na Bliskom Istoku, a učestvovao je i na Međunarodnom festivalu narodne muzike u marokanskom gradu Marakešu kao predstavnik jugoslovenske radio-difuzije.

Skupština grada Srajeva je 6. aprila 1979. godine nagradila Zaima Imamovića šestoaprilskom nagradom „za njegove stare bosanske narodne pjesme i originalne interpretacije“. 1997. godine je izdata i knjiga „Slovo o Zaimu“. 

Zaim je nadahnuo generacije muzičara, ostavivši neizbrisiv trag u ovdašnjoj kulturi. Čuvena je anegdota o čovjeku koji je kupujući radio aparat u prodavnici u Zagrebu, napomenuo da bi htio kupiti radio, ali samo „ako u njemu pjeva Zaim“.
Umro je u Sarajevu u februaru 1994. god.

Novum.ba

Vezano: