Obilježavanje hramovne slave u Donjem Vakufu

U donjovakufskoj pravoslavnoj crkvi nekoliko stotina vjernika iz svih dijelova BiH ali i susjedne Srbije danas obilježava hramovnu slavu – Uspenja Presvete Bogorodice ali i 131 godinu od kada je hram sagrađen.

Tokom proteklih dvadesetak godina crkva nije imala svog sveštenika, već je bila u nadležnosti Parohije bugojanske. Međutim, dužnost sveštenika Parohije donjovakufske sada obnaša Miladin Samardžić,

„Danas je veliki dan za sve pravoslavne vjernike jer danas proslavljamo dan zaštitnice hrama, dan rođenja Presvete Bogorodice – Velike Gospojine. Zahvaljujući trudu, volji i dobrosusjedskim odnosima, svake godine se i broj vjernika povećava na ovoj proslavi. Dolaze iz svih krajeva, Gradiške, Bjeljine, Banja Luke, Laktaša, Brčkog, Bratunca, Prijedora, Novog Sada“.

Nakon svete liturgije predviđen je ručak i druženje. U Donjem Vakufu danas živi oko 50 Srba, dok na području  Gradiške živi oko 5.500 stanovnika koji su do 1995. godine živjeli u Donjem Vakufu.

Pravoslavna crkva u Donjem Vakufu sagrađena je daleke 1888. godine. Zahvaljujući savjesti žitelja Donjeg Vakufa i nadležnih općinskih vlasti, pravoslavna crkva u Donjem Vakufu ostala je sačuvana i iz proteklog rata izašla s manjim oštećenjima.

Obnova crkve Uspjenja Presvete Bogorodice simbol je stradanja ali i vaskrsenja, obnove i trajanja pravoslavlja na području općine Donji Vakuf.

Novum.ba

Vezano: