Mladi Crvenog križa općine Donji Vakuf obilježili Međunarodni dan nestalih osoba

Porodice nestalih osoba, međunarodne organizacije, nevladine organizacije i državne institucije širom svijeta danas obilježavaju Međunarodni dan nestalih.

U centru Donjeg Vakufa mladi Crvenog križa Donji Vakuf danas su organizovali obilježavanje Međunarodnog dana nestalih uz podjelu sivih trakica i pult sa registrom nestalih. Takođe, dijelili su letke kako bi što više građana bilo informisano o ovom danu, te su ujedno i skrenuli pažnju i iskazali solidarnost na nestale osobe u BiH.

„Crveni križ BiH obilježava Međunarodni dan nestalih osoba, a općinski Crveni križ danas sa svojim volonterima obilježava ovaj dan. Simbolično dijelimo sive trakice našim sugrađanima kao simbol nestalih osoba, a sve kako bi se dala podrška porodicama nestalih osoba“, kazala je Emina Snaga, lider mladih Crvenog križa općine Donji Vakuf.

Prema podacima Instituta za nestale BiH, u Bosni i Hercegovini se još uvijek traga za više od 7000 osoba. Pretpostavlja se da je tokom rata u BiH nestalo oko 32.000 osoba, a do sada je ekshumirano 25.000 posmrtnih ostataka.

Novum.ba

Vezano: