Pozicija Damira Šagolja i Danisa Tanovića na ASU u Sarajevu

FOTO: Klix.ba

FOTO: Klix.ba

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove u Sarajevu nedavno je uputila dopis Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu i Rektoratu Univerziteta u Sarajevu u kojem se traži poništavanje konkursa na kojima su primljeni profesor Danis Tanović i docent Damir Šagolj.

Bh. reditelj i dobitnik najprestižnije filmske nagrade Oscar Danis Tanović i fotograf Damir Šagolj, dobitnik Pulitzerove nagrade, primljeni su na ASU, kako su ocijenili kantonalni inspektori, sa nepotpunom dokumentacijom.

Priču o nelegitimnosti izbora Tanovića i Šagolja u akademska zvanja pokrenuo je njihov kolega Ahmed Imamović, također reditelj, koji nije izabran na konkursu na kojem se tražio profesor režije na navedenoj visokoškolskoj ustanovi, nakon čega se žalio na neregularnost izbora.

S druge strane, rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj rekao je za Klix.ba da je izbor Danisa Tanovića i Damira Šagolja na Akademiju scenskih umjetnosti obavljen putem javnog konkursa na način na koji se biraju članovi akademskog osoblja i u tom pogledu je ASU, kao organizaciona jedinica Univerziteta, vodila kompletnu proceduru i proslijedila je odluku Senatu na usvajanje. 

"U iščekivanju odgovora Ministarstva obrazovanja KS ja, kao rektor, mogu reći da ako ono potvrdi nalaze inspekcije mi ćemo se povinovati i reagirat ćemo onako kako inspekcija kaže, tj. otklonit ćemo nedostatke proceduralne naravi ako ih je bilo. Tvrdnje koje iznosi njihov kolega Ahmed Imamović ja ne bih komentirao, on se i nama obraćao s pismima pošto je i on bio jedan od učesnika na konkursu, pa je zbog formalnih razloga, mislim neuredne dokumentacije, eliminiran. Ja kao rektor ne mogu reći da smo napravili bilo kakvu grešku dok se nadležno ministarstvo ne očituje. Kolega Imamović je trebao na jedan sasvim drugačiji način da postupi, ali on je odabrao pokušaj javnog kompromitiranja svojih kolega i mislim da to nije dobro. Ali, to je njegov postupak", zaključio je Škrijelj.

Novum.ba/Klix.ba

Vezano: