Sjajne novosti iz MSŠ Donji Vakuf: Uskoro novi kabinet matematike i Fat Lab radionice

Federalno ministarstvo obrazovanja svake godine raspisuje Javni poziv za finansiranje/sufinansiranje programa iz oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Ove godine Mješovita srednja škola Donji Vakuf je aplicirala i dobila sredstva za tri projekta iz različitih oblasti.

Opremanje kabineta matematike radila je profesorica matematike i informatike Lejla Hadžiavdić-Zjajo uz podršku ostalih članova Aktiva matematike i direktora škole. Ukupna vrijednost projekta je viša od 4000 KM i obuhvata opremanje kabineta potrebnim priborom, ali i smart TV-om, laptopom, printerom, marker tablom i drugim neophodnim sredstvima za moderno izvođenje nastave.

Uskoro će učenici MSŠ Donji Vakuf nastavu matematike održavati u savremeno opremljenom kabinetu.

Fat Lab radionica

Federalno ministarstvo obrazovanja je odobrilo i projekat profesora Zorana Kosterovića koji se odnosi na opremanje Fat Lab radionice u funkciji unapređenja kompetencija u STEM području.

Svrha projekta jeste da se osiguraju uslovi za učenike kakve imaju njihovi vršnjaci u Evropi i svijetu kroz unaprijeđenje nastavnog procesa.

Koristiti će se savremena IT opreme kao što je 3D printer, 3D skener, laserska graverka, arduino i razvojni moduli, te kompujterska i software-ska podršaka. Učenicima će biti omogućeno projektovanje pomoću računara (CAD) i proizvodnja pomoću računara (CAM).

Neposrednu korist od realizacije projekta imati će primarno učenici mašinske tehničke škole, ali drugi.

Projekat podrazumjeva nabavku IKT opreme za radionicu i zasnovan na ideji Fat Lab-a radionice za digitalnu fabrikaciju.

Pokretač ovog koncepta je MIT Univerzitet. Oprema koja će se nabaviti u okviru projekta omogućiti će i da učenici kroz nastavu sami prave mini radionice i razvijaju preduzetničke ideje, te da dugoročno realizuju različite projekte od interesa za njihovo stručno zvanje, ali i projekte značajne za širu društvenu zajednicu.

Realizacija ovoga projekta uticati će na promovisanje znanja u STEM (Science, Tehnology, Engineering and Mathematics) području. Vrijednost projekta je 5.500 KM.

Stručno usavršavanje i profesionalni razvoj

Osim na edukaciji učenika, profesori donjovakufske srednje škole rade i na ličnom profesionalnom usavršavanju.

Federalno ministarstvo obrazovanja je u vrijednosti većoj od 6.000 KM odobrilo finansiranje projekta profesorica bosanskog jezika i književnosti, Sanele Topčić i Ajle Sušić.

Projekat se odnosi na stručno usavršavanje i profesionalni razvoj prosvjetnih radnika. One će uz saradnju sa Institutom za jezik i prof.dr.Mirelom Muftić-Omerović, promotoricom i saradnicom na novom izdanju Pravopisa, organizovati edukaciju za nastavnike i profesore bosanskog jezika i književnosti gornjevrbaske regije iz oblasti jezika i pravopisa.

Planirano je da se ove aktivnost održe u prostorijama naše škole, a na njima će biti prisutno preko pedeset prosvjetnih radnika kojima će ovakva edukacija biti od velike pomoći u daljem radu.

Novum.ba

Vezano: