BH Pošta obilježava Svjetski dan pošte:Otvorena izložba '140 godina poštanskih maraka u BiH'

Godina 2019. posebna je za pošte širom svijeta. U njoj su dva jubileja: 145 godina od nastanka Svjetskog poštanskog saveza koji je uspostavljen 1874. godine u Bernu gdje mu je i sjedište, dok je drugi jubilej 50 godina od kada se 9. oktobar slavi kao Svjetski dan pošte. Pošte širom svijeta raznim aktivnostima svake godine obilježavaju svoj dan.

Obilježavanje 9. oktobra, Svjetskog dana pošte, u “JP BH Pošta” d.o.o. Sarajevo počelo je prijemom kod generalnog direktora, Mirsada Mujića na kojem su prisustvovali predsjednik Udruženja filatelista i numizmatičara Kantona Sarajevo, Kemal Taljanović i član Udruženja, Kenan Novalija. Generalni direktor BH Pošte uručio im je zahvalnice za uspješnu saradnju.

Svečanost je nastavljena u auli Glavne pošte Sarajevo gdje je otvorena jedna od najvećih filatelistički izložbi, a koja je posvećena 140. godišnjici poštanskih maraka u Bosni i Hercegovini. Takođe je promovisan i Katalog poštanskih maraka 1993-2018.

Posjetioci će imati priliku vidjeti poštanske marke neprocjenjive vrijednosti, a koje datiraju još iz austrougarskog perioda, kroz periode Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, Kraljevine Jugoslavije, II svjetskog rata, Federativne narodne Republike Jugoslavije, Socijalističko Federativne Republike Jugoslavije, ratnog i poratnog perioda od 1993. do 2002. godine, te perioda nakon razdvajanja tadašnjeg PTT-a na dva preduzeća, BH Telecom i BH Pošta, od 2002. do 2018. godine.

- Izložba "140 godina poštanskih maraka u BiH" ima poseban značaj ne samo za filateliste nego i za sve građane jer je na neki način objedinila historiju BiH i njenih naroda. Kolekcija je bogata i obuhvata sva razdoblja u posljenjih 140 godina, a bilo ih je puno sa velikim kulturološkim i svakim drugim promjenama – rekao je predsjednik Udruženja filatelista KS, Kemal Taljanović na svečanom otvaranju izložbe i zahvalio se filatelistima i BH Pošti na organizaciji i podršci.

U periodu od osamostaljenja od 15.04.2002. do 31.12.2018. godine BH Pošta je priredila i odštampala preko 700 izdanja poštanskih maraka sa različitim motivima. Sva izdanja poštanskih maraka koja su nastala u periodu od 1993. do 2018. godine objavljena su u Katalogu koji je danas takođe promovisan u sklopu filatelističke izložbe u Glavnoj sarajevskog pošti.

BH Pošta poziva škole, udruženja, institucije i sve zainteresovane da posjete Glavnu poštu Sarajevo i uvjere se u raskoš izložbe na kojoj je kroz poštanske marke moguće vidjeti i historiju cijele Bosne i Hercegovine.

Izložba “140 godina poštanskih maraka u BiH” u auli Glavne pošte u Sarajevu biće postavljena do 31. oktobra.

Novum.ba

Vezano: