Obilježavanje 125 godina od puštanja u rad pruge Travnik-Bugojno

Grupa entuzijasta u saradnji sa JU Centrom za kulturu, informisanje i sport Donji Vakuf na simboličan način dat će doprinos sjećanju i obilježavanju 125 godina pruge Travnik – Bugojno, u maloj sali Doma kulture u ponedjeljak 14.oktobra od 18:30 sati.

Naime, dolaskom Austro-Ugarske u BiH naša zemlja doživljava veliki razvoj, naročito kada je u pitanju putna infrastruktura.

Austro-Ugarska je iz Bosne i Hercegovine tokom 40 godina vršila ekspolataciju raznih sirovina, a kako bi ubrzala eksplataciju resursa, ubrazno su gradili saobraćajnice i željezničke pruge.

U tom periodu ministar finansija Kallay pokrenuo je početkom 1891.godine pitanje izgradnje uskotračne željezničke pruge iz doline rijeke Bosne preko Travnika, Donjeg Vakufa i Bugojna do bosansko-dalmatinske granice sa krakom od Donjeg Vakufa do Jajca.

Pomenuta pruga je etapno završavana u puštana u saobraćaj. Tako je ona 26.oktobra 1893.godine bila gotova do Travnika. Nakon godinu dana, 14.oktobra 1894.godine u saobraćaj je puštena dionica do Donjeg Vakufa i Bugojna.

Treći krak od Donjeg Vakufa do Jajca stavljen je u saobraćaj 01.maja 1895.godine. Pruga je bila zemaljsko vlasništvo, pod upravom Direkcije bosanskohercegovačkih državnih željeznica.

Imajući u vidu historijski značaj 14.oktobra daleke 1894.godine kada je u saobraćaj puštena dionica pruge Donji Vakuf i Bugojno, grupoa entuzijasta iz Donjeg Vakufa na ovaj dan želi obilježiti 125 godišnjicu od puštanja ove željezničke pruge.

Ovo je lijepa, pozitivna priča koja nas vraća više od 100 godina unazad na ove prostore, jer Donji Vakuf je mjesto bogato kulturno-historijskim znamenitostima te mnogim značajnim događajima.

 

Podaci preuzeti iz knjige “Donji Vakuf u prostoru i vremenu”, autora Mule Hadžića.

Novum.ba

Vezano: