Međunarodna naučna konferencija ‛Pravne i političke posljedice Deklaracije o proglašenju RS-a‛

U gradskoj vijećnici u Sarajevu održava se Međunarodna naučna konferencija na kojoj se razmatra slavlje 09.01. kao dana proglašenja Republike Srpske 1992.godine.

Na ovoj konferenciji koja je otvorena danas u 11 sati, učestvuje 36 predavača iz 8 različitih zemalja sa 32 prijavljena rada. Ovo je prva međunarodna naučna konferencija koja govori o temi pravnih i političkih posljedica Deklaracije o proglašenju RS-a. Cilj konferencije je da se skrene pažnja na antiustavan čin protivpravne Deklaracije o proglašenju Republike srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, te da se rasvjetle činjenice koje će uticati na izgradnju dugoročnog mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

Na konferenciji se naglašava kako Milorad Dodik negira genocidi formira nove komisije koje će ponovo ispitivati čin agresije na Bosnu i Hercegovinu, a koju je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija već utvrdilo Rezolucijom 752 od 15. maja 1992. godine. Činjenica je da Milorad Dodik, koji je jedan od članova predsjedništva Bosne i Hercegovine, podržava izgradnju spomenika ratnim zločincima, zabranjuje izgradnju spomenika žrtvama i učestvuje u proslavi ovog datuma.

Na konferenciji se kroz obraćanje istraživača iz različitih naučnih oblasti pokušava skrenuti pažnja na to da se poricanjem učešćasrpskog naroda ugenociduna teritoriji BiH nastavlja se praksa destabilizacije države održavanjem provokativnih, organizovanih grupa koje svojim načinom proslave straše povratnike u Srebrenici i Višegradu kako smo to mogli vidjeti na snimkama koje su objavljivali građani iz ovih gradova Bosne i Hercegovine.

Glavni organizator ovu konferencije je Institut za društvena i religijska istraživanja Tuzla, a planirano vrijeme održavanja konferencije su 8. i 9. januar.

Novum.ba

Vezano: