Selma Maličbegović uz najljepše djevojke Agencije FashionM zauzima posebno mjestu u svijetu mode

25. januara je, nakon spektakularnog izbora FOTOMODELA grada Kiseljaka, ekipa portala Novum.ba uradila intervju sa organizatoricom eventa Selmom Maličbegović. Zeničanka Selma Maličbegović je neko ko je izuzedno mlad ušao u svijet mode. Počela je kao manekenka, a danas je ozbiljan i uspješan producent modne agencije iz Zenice.

Selma, kažite nam kad se javlja ljubav prema modi i kakav je osjćcaj bio vama kao jednoj sedamnaestogodišnjakinji biti među top 20 djevojaka BiH?


Osjećaj je bio divan, pogotovo u toj konkurenciji 2000-tih godina, kada su u konkurenciji bile djevojke koje bi prema direkciji miss BiH mogle da konkurišu i danas na raznim izborima. Ja sam svoju karijeru počela graditi sa 17 godina i uvijek ću pamtiti svoje početke.

Da li Vam je upravo taj veliki uspjeh koji ste postigli bio inspiracija da nastavite graditi karijeru kao producent?

Ja sam odma na početku nekako pokazivala interes za produkciju i dobro se sjećam da se Zdravko Zubak smijao kada sam ja sa 17 godina pitala zašto je pista visoka metar, široka 21 metar, ili zašto je kulisa desno ili lijevo. Njemu nije bilo jasno što ga to pitam, ali mislim da se već tada moglo pretpostaviti kako ću ja vremenom postati modni producent. Na hiljade djevojaka je prošlo kroz izbor za miss BiH, ali samo smo ja i Adisa postigle uspjeh kao producenti. Želim naglasiti da je biti producent jako zahtjevan posao jer koliko god je organizacija eventa velik zalogaj, velika aktivnost, organizacija modnog eventa ili takmičenja je posebno zahtjevna. Tada morate pratiti reakcije i pristup publike, žirija i djevojaka, ali i njihove aktivnosti u javnom životu, ponašanje, nastup na društvenim mrežama. Sve navedeno može naškoditi kako njihovom, tako i našem imidžu.

Velik je to posao i nadam se da ćemo do 2. februara organizovati da sve bude uredu kao i do sad, jer evo svih 9 predtakmičenja je prošlo na zaista kvalitetnom nivou. Imali smo veliku posjetu, veliku zainteresiranost djevojaka, podršku medija, nismo imali niti jedan skandal i mošemo reći da smo ovu prvu generaciju izveli uspješno – rekla nam je Selma

S' obzirom na težinu poslova producenta i organizatora eventa, da li ste ikada požalili što niste nastavili graditi karijeru samo kao model?

Mene motiviše to što od jedne mlade osobe, koja je javnosti nepoznata za jednu noć napraviš brend. Zato naš slogan i jeste: “brendiraj se, plasiraj se“. Mi pomažemo tim djevojkama da sutra lakše dođu do posla, da se u zajednici istaknu kroz komunikaciju sa ljudima. Moj cilj je da kod djevojaka izgradim kvalitetnu ličnost i upravo zbog toga se unutar ovih izbora radi na svim segmentima izgradnje ličnosti. Iza sebe imam generacije djevojaka koje su danas uspješne majke ili poslovne zene. Tako da sam ponosna na sve ono sto smo napravili u proteklim godinama, a to je nešto što nikada ne bi mogla kao model i ujedno razlog zbog kojeg nikada nisam posumnjala u svoju odluku.

Kad se govori o fashion svijetu i modnoj industriji, kakva je i da li uopšte postoji razlika konkurencija u ovom poslu i jesu li vidljive razlike izmedju BH i inostranog trzista?

Naravno da ima, mi smo jako malo tržište. Jedan od ciljeva našeg tima je, upravo iz tog razloga, razvijanje tržišta u svim segmentima. Sarađujemo istovremeno sa proizvođačima, kao glavnom karikom u ovom lancu modne industrije, ali i dizajnerima i modelima od kojih jedni kreiraju, a drugi prezentiraju proizvode modne industrije. Sad upravo radimo na tome i već smo kreirali jedan event koji se zove GFM. To je generalni festival mode gdje ćemo okupiti dizajnere i proizvođače, ali i modele sa kojima ćemo pokušati napraviti tu fuziju kako bi dobili bolji proizvod, brending, a samim tim i pospješili tekstilnu industriju BiH. Mora se raditi na svim segmentima, kako bi se na kraju dobio jedan uspješan, zatvoren krug.

S obzirom da se već duži niz godina bavite ovim poslom, zanima nas koji Vam je omiljeni dio posla?

Najviše volim raditi sa djevojkama u pripremi za javne nastupe. Velika inspiracija su mi i radionice gdje ja njih inspirišem, motivišem i pripremam za javni život, odnosno za ulogu javne ličnosti. To je proces u kojem posmatram napredak djevojaka koje za kratak period neiskustvo zamjene profesionalnim stavom i to je ono što je meni izazov – otkrila nam je Selma.

Naveli ste razne karakteristike koje modeli i dizajneri na svom putu grade. Kako mi kao ,,obične ličnosti”, možemo da postanemo dio te priče?

Mi radimo na projektu „Fashion akademija“ i sve djevojke u konkurenciji za „Fotomodel BiH“ proći će i master koji nudi ova akademija. Što se tiče dizajnera, tu postoji srednja tekstilna škola, zatim tekstilni fakultet. Tu počinje put dizajnera koji kasnije radi na brendingu, pronalasku proizvođača za plasman dizajna itd.

Dugo ste godina u vodama mode, recite nam kakav je odziv mladih djevojaka i da li je možda veći nego u ranijim godinama?

„Miss BiH“ je dugo godina kotirao jako dobro, a zatim su imali jedan period gdje je rađeno na drugačiji način. Ja mogu govoriti u ime našeg projekta kada kažem da smo imali jako veliki odziv, pa je kroz godinu dana kroz projekat prošlo vise od 300 djevojaka koje su se prijavile u 9 gradova.

Možete li nam reći šta predstavlja moda za Vas?

U mojim očima moda je način prezentacije sopstvenog stila i viđenja svijeta. Zašto? Zato što ono „ko smo mi“ možemo prikazati načinom odijevanja. Pa ako smo na primjer osoba koja voli klasiku i koja voli jednostavnost, onda ćemo se oblačiti u stilu sportske elegancije. Smatram da svoj karakter možemo izraziti kroz modu - rekla je Selma.

Da li je vaša karijera uticala na vaš pogled na život, da li se drugačije nosite sa kritikama, sa tremom ?

Ja uvijek težim da bude što manje kritika, odnosno trudim se da napravim najbolje što mogu. I dalje se ne nosim dobro sa kritikama, iako iza sebe imam 18 godina karijere. Jednostavno, takav sam karakter i trudim se da sebe dovedem do savršenstva. Znam da radim i po 20 sati dnevno, ali sve je normalno, greške se dešavaju. I padovi i usponi su dio naših života, mada, u većini slučajeva smo imali uspješne projekte iza sebe.

Razgovaramo s Vama u ime agencije Fashion M-a. Zbog cega ime „Fashion M“ ?

Dugo godina smo mi bili „Fashion“. Krenuli smo kao Fashion agencija Zenica, mada kako se nećemo baviti samo modom, osnovali smo novu agenciju u julu mjesecu ove godine, i dodali smo to M, jer pored mode i modelinga, bavit ćemo se i marketingom kroz pripreme brendinga kompanija tekstila i tekstilne industrije.

Početna agencija osnovana je 2002. godine, sta je bio prvobitni cilj i svrha, odnosno kako ste zamislili rad agencije?

Prvobitna svrha agencije zasnivala se isključivo na obuci modela, počeli smo sa školama manekenstva i to je bilo prvo što smo radili, a tek 2 godine kasnije uslijedila je kupovina licence za miss BiH za Zeničko-dobojsku regiju i centralnu BiH.

Šta biste još željeli da postignete u ovom poslu i šta bi za Vas predstavljalo krunu Vaše karijere?
 

Ono što je meni cilj je da sve ovo što radimo, što se tiče Fashion akademije i Fotomodela BiH, uobličimo kroz GFM. Cilj mi je da napravimo što više brendova u domaćoj tekstilnoj industriji i da naši modeli postanu zaštitna lica domaćih kompanija. Tkođe, cilj nam je da dizajneri ubace dizajn u proizvodnju i da tržištu izbacimo što više brendova domaće proizvodnje pod sloganom „Nosimo domaće“. To bi bila kruna moga rada i to je ono na čemu ću ja raditi u narednom periodu i čemu težim.

Očigledno, mnogo toga se desava kad se zavjesa spusti. Da li imate neki konkretan savjet za uspjeh mladih osoba koje žele da se bave manekenstvom?

Ja smatram da sve sto radimo srcem i što osjetimo u sebi, gdje imamo taj neki unutarnji impuls, mora biti uspješno. U sve što radimo u životu trebamo unijeti energiju i ono sto nas čini jedinstvenom ličnosti, a sve što se forsira, na kraju, bar po meni, ispadne neki promašaj.

Smatrate li da vas djevojke gledaju kao uzor i koliko zapravo imate uticaja na njih?

Pa ja mislim da imam veliki uticaj na njih. To sam primijetila u komunikaciji s njima, jer zaista se trudim da na iskren i direktan način kažem sve sto imam, da im ukažem na njihove "mane", da istaknem vrline i ne gledam na njih kao na osobe koje su na bilo koji način slabije od mene ili manje vrijedne. Vrlo brzo djevojkama damo priliku da se predstave na modnim revijama i vrlo brzo ih upoznajemo i spajamo s klijentima. Cilj je zapravo da se svakoj djevojci pruži jednaka prilika da naprave nešto.

Za naše sugrđane koji nisu mogli da prisustvuju večerašnjem eventu, da li nam možete otkriti nešto više o finalnom izboru? Gdje će se održati, kada, da li imate neke posebne planove ?

Finale je producentski dovedeno do kraja, imamo tu jos posla, pred nama je paklenih 7 dana. Održaće se u Zenici, u Zlatnom salonu starog pozorista restorana Tapas 2. februara sa početkom u 20 sati. Mnogo je tu dvojki, ali kazu da je dvojka dobar, sretan broj – dodaje uz osmjeh Selma. Na izboru će se pojaviti 30 djevojaka iz cijele BiH u posebnim kreacijama za to veče. Članovi žirija će biti ljudi iz javnog i društvenog života BiH kao što su vlasnici kompanija koje se bave tekstilom, obućom i kožom. Događaj će pratiti jako puno medija, a djevojke ce boraviti 3 dana u Zenici na pripremama.

Gledajući broj zainteresovanih za modu sad, ali i dio posla kojim se vi bavite, plašite li se da će nekada doći do stagnacije?

Producent je taj koji mora da uveže medije, javnost i vlasnike objekata, pa ukoliko se sve marketinski dobro pokrije tako da događaj izazove interes, mislim da ne može doći do stagnacije. Moraju se pratiti trendovi, društvene mreže, industrija, napredak tehnologije i ako se svi ti segmenti povežu vrlo je teško da interes počne opadati, može samo rasti, ali moramo ići u korak s vremenom – naglašava Selma.

Imate li neki savjet za mlade u svijetu mode? Koji je vaš recept za upjeh i šta biste njima poručili?

Ja uvijek ponavljam jednu rečenicu: "Sve se može kad se hoće i sve je moguće ako nešto dovoljno želimo." Istinska zelja, volja, prava motivacija i vizija je sigurno ono sto vodi ka uspjehu.

 

Čitaoce ovom prilikom pozivamo da svojim prisustvom uveličaju finalno veče izbora FOTOMODELA BiH, koje će se održati 02.02.2020. u zlatnom salonu starog pozorišta, restorana Tapas, s početkom u 20:00h

Djevojkama, ali i Selmi i njenom cijelom timu želimo puno sreće i uspjeha.

 

Novum.ba

Vezano: