Izdavaštvo bez distribucije – glavni problem bosanskohercegovačkih autora

Kada se govori o izdavaštvu u Bosni i Hercegovini, većina autora kao glavni problem navodi nemogućnost ili izuzetno otežan proces distribucije njihovih autorskih djela. Distribucija je ključni element koji povezuje autora i čitaoca, a veliki broj bosanskohercegovačkih autora se slaže u jednom - u Bosni i Hercegovini autor nema pristup tržištu.

Onemogućeni da svoja izdanja distribuiraju čitaocima zbog nepostajanja kulturne politike, neki od autora u kartonskim kutijama imaju pohranjene čak i stotine svojih radova. U Bosni i Hercegovini je osnovana Zajednica izdavača i nakladnika u BiH, ali autori navode kako oni, iako imaju visoke izdavačke standarde, ipak nemaju razvijenu mrežu za distribuciju njihovih djela.

U nedostatku kvalitetnijeg rješenja problema distribucije, a kako bi podržali bosanskohercegovačko književno stvaralaštvo, čitaoci mogu vršiti kupovinu knjiga direktno od autora!

Za razliku od drugih zemalja Evrope, u našoj zemlji ovakav način kupovine knjiga nije u praksi čak ni kada se radi o djelima bosanskohercegovačkih autora, sa kojima na vrlo jednostavan način mogu stupiti u kontakt. Zahvaljujući društvenim mrežama, danas na jednostavan način možemo kontaktirati autora, čak i ako ga lično ne poznajemo, i informisati se o načinu kupovine djela za koje smo zainteresovani.

Ovakvim načinom kupovine željenu knjigu bi dobili po znatno povoljnijoj cijeni nego je to slučaj u knjižarama ili na prodajnim štandovima, a jedna od prednosti kupovine knjige u direktnom kontaktu sa autorom je i posveta koju ćete vjerovatno dobiti, a cijena te posvete je ipak neprocjenjiva!

Novum.ba/Čuvari istine

Vezano: