Festival ′Sarajevska zima′ simbol slobode, stvaralaštva i upoznavanja sa kulturama svijeta

Festival pod nazivom „Sarajevska zima“ je internacionalni festival koji se održava u Sarajevu i tradicionalni susret umjetnika i građana svijeta.

Prvi festival je realizovan u periodu od 21. decembra 1984.do 6. aprila 1985.godine, a u toku 1407 festivalskih dana „Sarajevske zime“ izvedeno je 4125 programa na kojima je prisustvovalo oko 3500000 posjetilaca i 43000 učesnika. Zajedno sa Međunarodnim centrom za mir, ovaj festival je pokretač i organizator projekta „Sarajevo, kulturni centar Evrope“. Organizator Internacionalnog festivala Sarajevo “Sarajevska zima” je Međunarodni centar za mir.

Sedmog februara je zvanično otvoren 36. Međunarodni festival „Sarajevska zima 2020“ u Narodnom pozorištu u Sarajevu, a u narednih 40 dana, Sarajevo će posjetiti umjetnici iz cijelog svijeta.

Direktor ovog festivala, Ibrahim Spahić je na otvorenju iskorisito priliku, te se zahvalio svim umjetnicima koji dolaze, gostima, građanima Sarajeva i medijima koji će omogućiti da i ove godine grad Sarajevo na moment bude „važan za svaki dio svijeta“.

Ovo je veliki praznik za nas“, rekao je Spahić, prisjetivši se svih umjetnika koji su imali veliki uticaj na umjetnost. Ne trebaju crveni tepisi, jer, kako je kazao, priroda umjetnika je takva da ne treba posebnu svjetlost, jer svjetlost, nur, nosi svaki čovjek koji se brine za siromašne nesretne itd.

Gosti i građani Sarajeva će u narednim danima imati priliku da uživaju u nizu umjetničkih i kulturnih događaja, serijama filmova, plesu i modi iz Indonezije, sa umjetnicima koji dolaze iz 41 države svijeta. Mnogi umjetnici, kako je direktor rekao, koji okupljaju cijelu planetu, poslali su poruke podrške festivalu, a kako je UNESCO jedan od sponzora festivala, Spahić je podsjetio kako je bez UNESCO-a nemoguće pričati o nauci, kulturi, obrazovanju, slobodi medija i slično.

Festival „Sarajevksa zima“ se održava bez prestanka i kroz to vrijeme je postao simbol slobode, stvaralaštva i upoznavanja sa kulturama svijeta. Dobitnik je brojnih međunarodnih priznanja i najznačajnije nagrade grada Sarajeva „Šestoaprilska nagrada Sarajeva“

Ovogodišnji festival će obilježiti i mnoge godišnjice kao što su 830 godina Povelje Kulina bana, 140 godina Prve gimnazije kao i 80 godina postojanja udruženja Collegium artisticum.

Festival se održava pod sponzorstvom Generalnog Sekretara Savjeta Evrope, Generalnog Direktora UNESCO-a, Predsjedništva BiH, Federacije BiH, Vijeća ministara BiH, Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva

Novum.ba

Vezano: