Književno veče sa Zilhom Hadžić

Proteklog vikenda, u fojničkoj biblioteci Liber Libertas, održano je Književno veče sa Zilhom Hadžić u sklopu programa "Upoznajmo BH autore, podržimo književno stvaralaštvo". Zilha je autorica priručnika za lektiru za druge i treće razrede srednje škole i profesorica bosanskog jezika i književnosti u SMŠ "Zijah Dizdarević".

Toplu dobrodošlicu gostima kao i autorici Hadžić, poželio je i vlasnik Biblioteke Semin Sudžuka, a na početku književne večeri, prisutni su imali priliku da uživaju u pjesmi "Poruka", poznatog bosanskohercegovačkog pjesnika Mehmedalije Maka Dizdara.

Kroz razgovor sa autoricom Hadžić, tokom večeri, saznali smo da su priručnici prvenstveno namijenjeni djeci, a potom i mladim profesorima kao smjernice za rad. Profesorica Hadžić je istakla da je izbjegla zamku fabuliranja jer nije željela da obrada lektire bude zamjena za čitanje djela, ali je dala osnovne informacije koje će pomoći u njihovom razumijevanju. Takođe, na pitanje kada će objaviti priručnike za prvi i četvrti razred, autorica nam je otkrila kako bi priručnik za četvrte razrede trebao biti objavljen u septembru ove godine, dok će priručnik za prve razrede objaviti naknadno.

Kako su naši mladi novinari već ranije pisali o problemu distribucije knjiga na prostoru Bosne i Hercegovine, pitali smo i autoricu Hadžić da li se i ona susreće sa ovim problemom pri čemu je ona istakla „Nakon što autori premoste prepreku izdavaštva i izdaju napisanu knjigu, oni se susreću sa mnogo većom preprekom, a to je distribucija. Danas je veoma teško plasirati knjige na tržištu i jedini način da prodate knjigu, ukoliko niste poznat autor, je da knjigu nudite ljudima na vratima njihovih domova.“

Već ranije upoznati sa ovim problemom, grupa učenika škole digitalnog novinarstva „Čuvari istine“, organizovala je u okviru programa „Upoznajmo BH autore, podržimo književno stvaralaštvo“ aktivnost posrednika u distribuciji knjiga BH autora. Na ovaj način, svi koji žele kupiti neku od knjiga autora sa kojima sarađujemo, mogu istu naručiti kod učenika naše škole digitalnog novinarstva po cijeni koju bi platili i samom autoru.

Kako je autorica Hadžić istovremeno i profesorica bosanskog jezika i književnosti, koja je u nastavi već 30 godina, zamolili smo neke od njenih bivših učenika koji su prisustvovali književnoj večeri da nam ispričaju neke zanimljive momente iz njihovih školskih dana. Uz mnogo smijeha i šaljivih anegdota iz školskih dana Alme Kljaho, Emira Borića i Amine Drinić, uživali smo do kraja večeri.

Čega su se prisjetili bivši učenici profesorice Hadžić, koji su danas takođe prosvjetni radnici, možete pogledati na video snimku književne večeri koji ćemo uskoro objaviti.

Novum.ba

Vezano: