Nakon Fojnice i Austrije Mirhat Mračkić promovisao knjigu i pred kiseljačkom publikom

Mirhat Mračkić je u decembru promovisao svoju prvu knjigu, zbirku kratkih priča, pod nazivom Priče iz mog kraja. Već u januaru napravio je promociju u Gracu (Austrija), da bi u martu nastupio i pred kiseljačkom publikom.

- Koliko god sam ja sa fojničkog kraja, ipak mi je nana iz Kiseljaka, a što je još bitnije i supruga, pa se osjećam i ovdje domaćim. Hvala Vam na dolasku i što ste uveličali ovu promociju. Počeo sam da pišem priče na portalu Novum, potom se izrodila ideja da se sve pretoči u zbirku. Ta knjiga je noćas ovdje i ona je način da se sačuvaju od sjećanja neke stare priče, rekao je između ostalog Mirhat.

O njegovom djelu govorili su Neđad Topalović, književnik iz Kiseljaka i Azra Memija, profesor bosanskog jezika i književnosti.

Ono što su posebno istakli Topalović i Memija je način Mirhatovog pripovijedanja, tačnije, korištenje arhaizama, a sve u cilju očuvanja bosanskog jezika i bh. tradicije.

- Zahvalan sam Mirhatu jer je odabrao mene da govorim o njegovom djelu. Čestitam autoru na objavljivanju prvijenca. Ove priče sam čitao na portalu Novum i već tada su me zainteresirale. Sa Mirhatom sam razgovarao o njegovim pričama. Posebno me raduje kada sretnem ljude koji njeguju starobosanski jezik. Mirhatov stil pisanja je živ, realan, koncizan, jasan, bez pretjeravanja, ali ujedno, na jedan nenametljiv i lijep način, humorističan. Mirhat je podijelio svoju dušu ili dio nje, rekao je između ostalog Topalović o Mračkićevom djelu. 

Inače promocija je organizovana početkom marta kako bi se ujedno obilježio i Dan nezavisnosti BiH, a što je autor naglasio na samom početku kada je prisutnima čestitao ovaj praznik.

Izdavanje prve Mračkićeve knjige pomogli su informativni portal Novum.ba, JP BH pošta, BH Telecom kao i hotel Reumal.

Novum.ba

Vezano: