Jajce preduzima preventivne mjere na zaštiti građana s ciljem sprječavanja širenja koronavirusa

Općina Jajce preduzima preventivne mjere na zaštiti građana s ciljem sprječavanja širenja koronavirusa, navedeno je, između ostalog, u saopćenju za javnost načelnika Hozan Edina, koje prenosimo u cjelosti

Poštovani sugrađani,

Ono što me raduje u ovom trenutku jeste da u našem gradu nema zaraženih niti oboljelih od koronavirusa. Vjerujem da će tako i ostati i ovom prilikom još jednom pozivam sve građane Jajca da se pridržavaju propisanih mjera zaštite.

Općina Jajca zajedno sa Općinskim štabom civilne zaštite, zdravstvenim ustanovama, policijom i javnim preduzećima i ustanovama  poduzima sve preventivne mjere na zaštiti građana i obezbjeđenju osnovnih uslova za život u gradu u vrijeme širenja koronavirusa. U skladu sa naredbama Federalne uprave civilne zaštite i Kantonalnog štaba civilne zaštite Općina Jajce provela je mjere dezinfekcije javnih ustanova i preduzeća. U okviru Službe civilne zaštite djeluju  timovi za pružanje usluga pomoći u nabavci neophodnih životnih namirnica i lijekova za građane obuhvaćene naredbom o zabrani kretanja. Mreža volontera na području grada iz dana u dan se povećava. Na usluzi su vam i Centar za socijalni rad, Crveni križ, Merhamet kao i vjerske zajednice i njihovi uposlenici. 

Obavili smo razgovor sa predstavnicima tržnih centara i većih trgovina koje egzistiraju na području Jajca u cilju dobijanja informacija o stanju snabdjevenosti na području općine. Informacije koje smo dobili govore da nema većih problema u snabdjevanju osnovnim životnim namirnicama. Ono što u ovom trenutku nedostaje jeste brašno, ali ne zato što istog nema na tržištu, nego zato što su građani kupili veće količine i dobavljači ne mogu stići snadbjeti sve trgovine. Iz Mlinpek-Žitara su rekli da pšenice ima dovoljno, preduzeće radi u punom kapacitetu i uredno snabdjeva sve svoje komitente. U cilju zaštite građana Jajca i snabdjevanja građana Jajca brašnom Općina Jajce potpisala je i ugovor sa preduzećem Mlinpek-Žitar sa ciljem obezbjeđenja dovoljnih količina brašna za područje općine, ali i drugih osnovnih životnih namirnica. 

Također, razgovarali smo i sa vlasnicima benzinskih pumpi na području općine o količinama goriva sa kojima raspolažu pumpe. Trenutno snadbjevanje gorivom je, takođe, uredno i informisani smo da pumpe na području Jajca imaju značajne rezerve koje mogu biti dostatne u narednom periodu.

Podsjećamo još jednom da sve nadležne službe u gradu rade koordinirano i činimo sve da, u skladu sa naredbama sa viših nivoa, svi zajedno iznesemo teret koji je pred nama. Pozivamo građane na odgovornost i provođenje mjera samozaštite, jer jedino tako možemo najviše pomoći svima nama i sebi naravno.

 

Načelnik Općine Jajce

Edin Hozan

Novum.ba

Vezano: