Na današnji dan: Umro Josip Broz Tito

Na današnji dan 1493. godine papa Aleksandar VI, Španac, izdao je edikt o podjeli Novog svijeta između Španije i Portugala, prema kojem sve novootkrivene zemlje zapadno od Azora treba da pripadnu Španiji.

1780. - U Epsomu u Engleskoj održane su prve konjičke utrke.

1881. – Oto fon Bizmark (Otto von Bismarck) najavio je u njemačkom parlamentu svoj program državnog socijalizma prema kojem se 1883. godine donosi zakon o zdravstvenom, a 1889. o mirovinskom osiguranju.

1886. - U eksploziji bombe koja je bačena na policajce koji su pokušavali da rastjeraju skup radnika u Čikagu, poginulo je osam osoba, a ranjeno ih je 60.

1924. - Otvorene Ljetne olimpijske igre u Parizu.

1938. - Daglas Hajd postao prvi predsjednik Irske na osnovu novog Ustava, kojim je proklamovana njena nezavisnost.

1970. - Američka Nacionalna garda ubila četiri i ranila 11 studenata Univerziteta "Kent" u državi Ohajo, koji su demonstrirali protiv Vijetnamskog rata.

1979. - Vođa konzervativaca Margaret Tačer, poslije pobjede nad laburistima na parlamentarnim izborima, postala je prva žena premijer u historiji Velike Britanije.

1990. - Latvija objavljuje tokom svoje pjevanjske revolucije obnovu svoje nezavisnosti od Sovjetskog saveza nakon skoro 50 godina u njemu.

1994. - Izrael i Palestinska oslobodilačka organizacija potpisali sporazum o početku primjene ograničene palestinske autonomije u Gazi i Jerihonu.

1996. - Lider konzervativaca Hose Marija Asnar postao premijer Španije, čime je okončana trinaestogodišnja vladavina socijalista.

2001. - SAD glasanjem izbačene iz Komisije za ljudska prava pri Ujedinjenim narodima, što je prvi put u historiji te međunarodne organizacije.

1008. - Rođen Anri I, francuski kralj.

1731. - Rođen Bartolomeo Kristofori di Frančesko (Cristofori di Francesco), italijanski graditelj muzičkih instrumenata. Smatra se izumiteljem klavira.

1825. - Rođen engleski biolog i filozof Tomas Henri Haksli, pobornik teorije evolucije Čarlsa Darvina, autor djela "Mjesto čovjeka u prirodi", "Evolucija i etika", "Nauka i kultura" i "Priručnik komparativne anatomije kičmenjaka".

1881. - Rođen Aleksandar Fjodorovič Kerenski, ruski revolucionarni vođa, koji je imao važnu ulogu u zbacivanju ruske monarhije.

1928. - Rođen Hosni Mubarak, egipatski general, političar i državnik.

1929. - Rođena Odri Hepbern (engl. Audrey Hepburn), američka glumica i ambasador dobre volje UNICEF-a, dobitnik Oskara za film "Praznik u Rimu".

1604. - Umro Klaudijo Merulo (Claudio), italijanski kompozitor.

1871. - Umrla Marija Anuncijata, kćerka kralja Ferninanda II.

1980. - Umro Josip Broz Tito, jugoslavenski političar, suosnivač pokreta nesvrstanih zemalja.

2003. - Umro Sesto Bruskantini (Bruscantini), italijanski operni pjevač.

Novum.ba

Vezano: