Uvredljivi grafiti, simboli i natpisi: Podignuta optužnica protiv Adisa Pokvića

Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona optužilo je Adisa Pokvića da je javno izazvao narodnosnu i vjersku netrpeljivost između građana bošnjačke i hrvatske nacionalnosti koji žive na području općine Gornji Vakuf-Uskoplje.

Optužnicom potvrđenom pred Općinskim sudom u Bugojnu istom se stavlja na teret dana 05.08.2019. godine u ranim jutarnjim satima u mjestu Krupa bb, općina Gornji Vakuf-Uskoplje, na vozilu vlasništvo A.P. ispisao crnom bojom simbol “kukastog križa na vozačevim vratim i na vjetrobranskom staklu, te na poklopcu motora ispisao natpis “BALIJE“, zatim je na vozilu vlasništvo P.S. na vratima vozača i zadnjim lijevim vratima napisao velikim štampanim slovima crne boje natpis „USKOPLJE, BALIJE“ i crnom bojom simbol križa, dok je na poklopcu motora navedenog vozila ispisao velikim štampanim slovima crne boje natpis „NOŽ ŽICA SREBRENICA i cnom bojom simbol kukastog križa.

Potom je na trotoaru ispred kuće vlasištvo M.P. ispisao simbol kukastog križa i ispod toga velikim štampanim slovima crne boje natpis „BALIJE“, te je na zidu pomoćnog objekta- garaže vl. P. A. u sklopu koje se nalazi komora za farbanje četkom za farbanje ispisao velikim štampanim slovima crne boje natpis „NEĆE BALIJA OSTAT USKOPLJE“ i crnom bojom simbol križa,  te je na svom pmv marke BMW, sive boje, četkom za farbanje duž cijele desne strane vozila (prednja desna i zadnja desna vrata) ispisao velikim štampanim slovima crne boje natpis „USKOPLJE BALIJE “ kao i crnom bojom simbol križa dok je iznad zadnjeg desnog pneumatika navedenog vozila ispisao velikim štampanim slovima crne boje natpis „BALIJE“,  te je na pmv marke Golf IV vl. P. A., četkom za farbanje na zadnjem vjetrobanskom staklu i na staklu prednjih lijevih vrata napisao crnom bojom simbol kukastog križa a na staklu zadnjih lijevih vrata velikim štampanim slovima crne boje natpis USKOPLJE, na koji način je javno izazvao narodnosnu i vjersku netrpeljivost između građana bošnjačke i hrvatske nacionalnosti koji žive na području općine Gornji Vakuf-Uskoplje, odnosno Federacije BiH.                                           

Adis Pokvić je optužen za krivično djelo Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti iz člana 163. stav 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, za koje je propisana kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine. Optužnica je u cjelosti potvrđena od strane  Općinskog suda u Bugojnu. 

Novum.ba

Vezano: