VIDEO/27 godina od zločina nad Bošnjacima Han-Ploče, Tulice, Grahovaca i Radanovića od strane HVO-a

Od 12. do 16. juna 1993. godine snage Hrvatskog vijeća obrane iz Kiseljaka su, u saradnji s Vojskom Republike Srpske s Ilidže, počinile ratni zločin nad bošnjačkim stanovništvom u rejonu sela Han-Ploča kod Kiseljaka.

Zločinci su masakrirali sedamdeset i osam Bošnjaka za četiri dana. Većinu tijela žrtava spalili su u njihovim građevinskim objektima kako bi prikrili tragove svojih djela. Poslije Ahmića to je po broju žrtava najveće bošnjačko stratište tokom oružane agresije HVO-a na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

U Han-Ploči i okolini HVO je izvršio ratni zločin nad svim zaštićenim kategorijama stanovništva prema važećim međunarodnopravnim aktima o običajima i načinu ratovanja. Na posebno gnusan način ubijeni su vjerski službenik, zarobljeni ranjenik, ratni zarobljenici, djeca, žene, starci, invalidi...

Tim povodom u Han-Ploči i susjednim selima Tulica, Radanovići i Grahovci 12. i 13. juna 2020. godine biće obilježena ,dvodnevnom prigodnom manifestacijom, 27. godišnjica od stradanja Bošnjaka. 

Novum.ba

Vezano: