Ministar privrede SBK boravio u posjeti Općini Gornji Vakuf-Uskoplje

Ministar privrede SBK Nisvet Hrnjić jučer je sa saradnicima posjetio općinu Gornji Vakuf-Uskoplje.

Na samom početku održan je sastanak sa načelnikom Općine Seadom Čauševićem. Predstavljene su aktivnosti Ministarstva privrede u okviru podrške privredi Kantona u otežanim uslovima izazvanim pandemijom COVID-19, a izdvojeni su set podsticajnih mjera kantonalne Vlade iz mjeseca aprila, provedena dva javna poziva za dodjelu finansijskih sredstava uposlenima u djelatnostima čiji je rad bio zabranjen u periodu stanja nesreće uzrokovane pandemijom, te utvrđeni prijedlog kantonalnog korona zakona koji je upućen Skupštini Kantona na usvajanje.

Ove i niz drugih aktivnosti Ministarstva značajna su podrška privrednim subjektima na području SBK. Načelnik Čaušević naveo je niz podsticajnih mjera privredi koje je provela Općina, poput finansijske podrške privrednim subjektima, te pogodnosti u vidu oslobađanja od nekih parafiskalnih nameta.

Ministar privrede i općinski načelnik prepoznali su značaj i potrebu koordiniranog djelovanja kantonalnog i općinskog nivoa vlasti u podršci privredi Kantona.

Ministar privrede i saradnici posjetili su i firme Saraj-Komerc d.o.o. (metalna industrija), Rose-wood d.o.o. (drvoprerađivačka industrija) i Vintex d.o.o. (tekstilna industrija).

Rukovodstva ovih preduzeća istakla da imaju značajan pad proizvodnje u ovom periodu, otežan plasman gotovih proizvoda na ino tržište, te neizvjesnost u poslovanju u narednom periodu.

Kao najvažnije podsticajne mjere privredi, koje bi se trebale donijeti, izdvajaju smanjenje poreza i doprinosa na radnička primanja i ukidanje brojnih parafiskalnih nameta na svim nivoima vlasti.

Ministar je privrednicima predstavio aktivnosti u proteklom periodu (finansijski podsticaji, set mjera, prijedlog korona zakona), te pozvao na zajedničko djelovanje u narednom periodu oporavka od posljedica pandemije COVID-19.

Novum.ba

Vezano: