Važna obavijest za privredne subjekte i građane Novog Travnika: Budimo odgovorni, poštujmo mjere

Kako bi se spriječilo širenje Coronavirusa i porast broja oboljelih, pozivamo građane Novog Travnika da se pridržavaju mjera prevencije koje su još uvijek na snazi.

Neophodno je držanje socijalne distance od 2 metra između osoba, izbjegavanje rukovanja, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične higijene, higijene prostora i izbjegavanje većih okupljanja.

Na snazi je Naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva kojom je propisano, obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru, kao i u otvorenom javnom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba.

  1. Zavod za javno zdravstvo je izdao preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19, a u skladu sa naredbama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva kojih su se obavezni pridržavati svi privredni subjekti.

Podsjećamo privredne subjekte, Javne ustanove i Javna preduzeća na neke od preporuka kojih su se dužni pridržavati:

(možete pogledati na: https://www.zzjzfbih.ba/covid-19/)

  1. Preporuka za rad ugostiteljskih objekata u kontekstu COVID-19

  1. Preporuke za sve poslovne subjekte, samostalne obrtnike, organe vlasti na nivou FBiH, kantona, gradova i općina, udruženja i fondacija

  1. Preporuka za rad stomatoloških ordinacija u kontekstu CIVID-19

  1. Preporuka za sprečavanje infekcije u trgovinama, uslužnim djelatnostima i malim obrtima, tržnim centrima

  1. Preporuka za rad predškolskih ustanova (obdaništa/vrtića)

  1. Preporuke za rad javnog prevoza u kontekstu COVID-19

  1. Preporuke za sportsko-rekreativne aktivnosti i treninge u kontekstu COVID-19Na snazi je i Naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva od 31.05.2020. godine koja se može naći OVDJE

Federalno ministarstvo zdravstva je pozvalo na veći angažman inspekcija svih nivoa vlasti uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova u provođenju nadzora.

U narednom periodu treba očekivati značajnije prisustvo inspekcije uz asistenciju policije na terenu.

Pozivamo građane Novog Travnika i privredne subjekte koji posluju na prostoru naše općine da budemo odgovorni i poštujmo mjere.

Novum.ba

Vezano: