Načelnik Sušić:Spremno dočekujemo završnicu Ajvatovice, molimo posjetitelje da poštuju mjere zaštite

Prusac i Donji Vakuf spremaju se za centralnu svečanost manifestacije „510. Dana Ajvatovice“ koju svake godine posjeti nekoliko hiljada vjernika i posjetitelja iz mnogih gradova BiH, ali i šire.

Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi i jedno od najstarijih u BiH. Duboko je ukorijenjena u identitet Bošnjaka. Smještena je u podnožju planine Šuljage i udaljena sedam kilometara od starog grada Prusca. Ajvatovica je specifičnost bosanskih muslimana, jer ima autohtoni karakter.

Ipak, ove godine su i planirani sadržaji prilagođeni trenutnoj situaciji zbog pandemije koronavirusa. Načelnik općine Donji Vakuf Huso Sušić ističe da je sve spremno za završnicu, ali je potrebno da se svi građani i posjetitelji ponašaju u skladu s donesenim mjerama zaštite Zavoda za javno zdravstvo SBK.

„Nažalost, zbog aktuelne situacije u našoj zemlji, manje je programskih sadržaja u Danima Ajvatovice i više opreza u pripremi centralne manifestacije. Iako smo bili spremni da Ajvatovicu održimo na simboličan način, uz nekoliko konjanika, bajraktara i imama,  u skladu sa preporukama nadležnih organa, dozvoljeno je održavanje manifestacije ali uz poštivanje svih mjera zaštite. Nakon konsultacija sa nadležnim i glavnim kantonalnim epidemilogom, rečeno nam je da možemo organizirati manifestaciju, uz poštivanje zaštitnih mjera, smanjenje programskih sadržaja, smanjenje učesnika, shodno propisanim mjerama“, kazao je Sušić te dodao je ove godinje manji broj konjanika u tradicionalnom defileu,

„Ajvatovicu posebno krasi defile konjanika i bajraktara koji prođu kroz centar grada i nastave ka Pruscu. Ove godine je prijavljeno oko 230 konjanika i bajraktara, ali nažalost, na čelu konjice neće biti turski vojni orkestar „Mehter“, kazao je.

Tradicionalno, konjanici će u subotu 27.juna, krenuti ka Donjem Vakufu, a na putu ka Pruscu, i ove godine doček za konjanike napravit će mještani Oboraca. Nakon odmora i klanjana podne namaza, konjanici i bajraktari svoj put nastavlju prema Donjem Vakufu, a njihov defile se očekuje oko 16 sati kroz centar grada. Mještani Prusca dočekat će ih oko 17:30 sati,

Konjanici će u nedjelju ujutro tradicionalno krenuti ispred Handanagine džamije u Pruscu prema Ajvaz-dedinoj stijeni. Nakon toga bit će prozvani i bajraktari. Nakon prolaska kroz stijenu i učenja dove, na platou Ajvatovice bit će održan svečani program manifestacije.

Pozivamo građane i posjetitelje da poštuju mjere zaštite nadležnih organa. Obavezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru, kao i u otvorenom javnom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba.

Novum.ba/radiodonjivakuf.com.ba

Vezano: