Park prirode Ajvatovica: Netaknuta priroda, svjež i čist vazduh

Na nekoliko kilometara od Donjeg Vakufa nalazi se Prusac, najveće muslimansko dovište u Evropi. Svakog juna na hiljade muslimana hodočasti na Ajvatovicu. Tradicionalna arhitektura je gotovo podjednako lijepa kao i okrugla brda koja se protežu dokle vam doseže pogled. Sveta mjesta uvijek imaju neku posebnu energiju, ali za razliku od ostalih, Prusac nije komercijaliziran.

To je malo mjesto u kojem ljudi žive kao što su oduvijek živjeli i koji svakoga juna otvorenih ruku dočekuju hiljade posjetilaca. Nažalost o prirodi i ljepoti Ajvatovice nedovoljno se piše, iako se u zadnjih nekoliko godina povećao broj posjetilaca iz mnogih gradova Bosne i Hercegovine.

Godine 2013. u domu „Hasana Kajfije Pruščaka“ predstavljen je projekt „Parka prirode Ajvatovice“ koji su izradile Srednjobosanske šume, i do danas je, urađeno mnogo toga. Postavljeni su znakovi, urađene staze za šetnju, šadrvani za odmor, urađeno korito izvora „Ajvatovice“...

Priroda je polazna osnova za meditaciju, zato istinske spoznaje nema bez prirode i prirodnog ambijenta. Priroda uravnotežuje odnose između viših i nižih svjetova, vječnog i prolaznog, duhovnog i materijalnog, čovjeka u prirodi i prirodnosti kod čovjeka.

Iako općina Donji Vakuf nema razvijen vjerski turizam, iz godine u godine sve je više turista koji dođu u Prusac uživati u netaknutoj prirodi i svježem i čistom vazduhu.

Legenda o Ajvaz-dedi

Legenda o Ajvaz-dedi govori o velikoj žeđi koja je zaprijetila opstanku male planinske zajednice u Pruscu. Bilo je veoma malo vode jedva dostatno za seljane, ali su je ovi ostavili za svoju stoku od koje im je ovisio opstanak. A onda je Ajvaz Dedo odlučio da se moli Bogu za vodu. Kaže se da to što je on odlučio da moli za vodu, a ne za kišu je dokaz snage molitve. Ajvaz Dedo je molio 40 dana, i na 40 dan velika stijena u blizini sela počela se tresti, i stijena se razdvojila. Iz procjepa je potekla voda. Novost se brzo proširila i muslimani i kršćani dolaze ovamo da vide izvor i veliko ždrijelo koje je nastalo zemljotresom.

Sa toga mjesta voda nastavlja da teče i muslimani ovdje dolaze iskazati svoju zahvalnost i nastoje održati sjećanje na Ajvaz Dedu i tradiciju posjete ovom mjestu.


Projekat je sufinansirao Fond za zaštitu okoliša FBiH

Novum.ba

Vezano: