Muzej Louvre otvara vrata u ponedjeljak uz određena ograničenja

Najposjećeniji muzej na svijetu, Louvre u Parizu, ponovo otvara svoja vrata u ponedjeljak, ali sa određenim ograničenjima zbog koronavirusa, a dijelovi kompleksa će i dalje biti zatvoreni za posjetioce.

Louvre je zatvoren od 13. marta i to je do sada donijelo više od 40 miliona eura gubitka, potvrdio je to direktor muzeja Žan-Luk (Jean-Luc) Martinez.

-U najboljem slučaju ćemo imati 20 do 30 posto posjetitelja od broja koji smo zabilježili prošlo ljeto - to je nekih 4.000 do 10.000 dnevno - rekao je on.

Posjetitelji će naravno morati da nose maske, u muzeju neće biti "zalogajčića" kojih inače bude, a neće biti moguće ni ostaviti garderobu pri ulasku, piše France 24.

Postoje označeni putevi kuda turisti treba da se kreću, kao i položaj ispred Mona Lize gdje se turisti fotografišu - sve s ciljem osiguranja fizičke distance.

Za vrijeme restrikcija i izolacije Louvre je pojačao svoje prisustvo na društvenim mrežama, a navodno je postao i najgledaniji muzej na svijetu na Instragramu, sa više od četiri miliona pratilaca.

Novum.ba

Vezano: