23. godišnjica helikopterske nesreće na Prokoškom jezeru

Na današnji dan prije 23 godine dogodila se helikopterska nesreća na Prokoškom jezero u kojoj je poginulo sedam članova bivše misije Ujedinjenih nacija (UN) i pet zaposlenika Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR).

Helikopterska nesreća dogodila se 17. septembra 1997. godine u blizini Prokoškog jezera, koje je udaljeno 23 kilometra od Fojnice. Helikopter je tog dana letio prema Bugojnu i sjevernoj Bosni kojim su na sastanak s bh. vlastima putovali visoki međunarodni dužnosnici. Zbog guste magle helikopter je udario u obližnje brdo i tada su svi putnici smrtno stradali.

Među poginulima je bio i tadašnji zamjenik visokog predstavnika Gerd Wagner. Osim Wagnera, poginuli su Leah Melnick, Charles Morpeth, Thomas Reinhardt, Jurgen Schauf, Livio Beccaccio, Andrzej Buler, David Kriskovich, William Nesbitt, Marvin Padgett, Georg Stiebler i Peter Backes.

Do 2017.godine obilježavana je svake godine godišnjica stradanja na Prokoškom jezeru, i te godine je odlučeno da će se ovaj događaj obilježavati svako petu godinu.

Novum.ba

Vezano: