Jesen donosi promjenu vremena, u subotu na planinama prvi snijeg!

Oblačno vrijeme s kišom zadržat će se do subote, a u popodnevnim satima, spuštanjem hladnije zračne mase sa sjeverozapada Evrope, očekuju nas zahladnjenje i prvi snijeg. 

Prema najavama meteorologa danas će u Bosni i Hercegovini biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Povremeno su mogući lokalni pljuskovi. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15°C, na jugu zemlje do 18 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 22 i 27 stepeni. 

Za sutra je najavljeno pretežno oblačno vrijeme sa kišom. Jače padavine u Hercegovini. Prognozira se uglavnom između 20 i 50 litara kiše po metru kvadratnom, lokalno može pasti i do 80 litara. U ostatku zemlje veći dio dana slabija kiša. Više padavina od večernjih sati i tokom noći na subotu. Vjetar umjerene jačine južnog smjera, povremeno sa jakim udarima juga. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15°C, na jugu zemlje do 17 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 22 i 27 stepeni.

 

U subotu prije podne zahladnjenje će najprije zahvatiti sjeverozapadna područja Bosne, a tokom poslijepodnevnih sati se širi prema ostatku zemlje. 

- Prodorom hladnije zračne mase sa sjeverozapada, prema kasnom poslijepodnevu i krajem dana daljnjim padom temperature zraka na planinama iznad 1.700 metara nadmorske visine kiša će postepeno prijeći u susnježicu i snijeg, uz stvaranje manjeg snježnog pokrivača - kazao je Nedim Sladić.

On dodaje da će jutarnje temperature tokom dana pasti i iznosit će od 10 do 14, na jugu do 18 stepeni. 

Novum.ba

Vezano: