Udruženje građana Novum predstavilo je provedene i planirane aktivnosti projekta “ECO Echo”

U sali restorana Orijent u Kiseljaku večeras su predstavljene ekološke aktivnosti provedene u okviru projekta „ECO Echo“, ali i najavljene aktivnosti koje Udruženje građana Novum planira sprovesti u narednom periodu.

Projektne aktivnosti, kao i ciljeve, te zadatke projekta „ECO Echo“ predstavili su voditeljica projekta Alma Bešić i koordinator udruženja koja sarađuju na sprovođenju projektnih aktivnosti Nijaz Drinić.

Inače, projekat “Eco ECHO” je projekat koji je 2019. godine predložilo Udruženje građana Novum sa sjedištem u Kiseljaku, a vodeći se trenutnom, nepovoljnom ekološkom situacijom na našim prostorima.

Shvativši važnost tematike kao i postavljene ciljeve projekat je podržao Fond za zaštitu okoliša FBiH, te je realizacija projekta počela u februaru 2020. godine.

Kako voditeljica projekta „ECO Echo“ navodi: „Činjenica je da su ekološki problemi jedni od najstarijih na planeti, a čovjek je jedan od njenih najvećih zagađivača. Kada je ekologija u pitanju postoji cijeli niz problema koji su vidljivi u odnosu prirode i čovjeka, a među najznačajnijim je: nerazvijena svijest o značaju okoliša u kojem živimo i djelujemo, manjak edukativnih aktivnosti, šturi i neredovni izvještaji medija o ovoj problematici, pasivnosti struke, kao i zakonska legislativa, odnosno nesprovođenje iste. Osnovni ciljevi projekta „Eco ECHO“ zasnivaju se upravo na pokušaju da se eliminišu ili bar u nekoj mjeri ublaže ovi problemi.“

Nijaz Drinić je prisutnim govorio o mapiranju deponija i ilegalnih odlagališta otpada na području Srednjobosanskog kantona, pri čemu je naglasio značaj uspostavljene saradnje sa udruženjima na području kantona, te izrazio svoje zadovoljstvo ekološki osvještenim građanima koji su putem mail adrese i aktiviranog broja „Eko alarm“ u proteklom periodu dali veliki doprinos za lociranje i mapiranje deponija.

Kako Nijaz naglašava: „Zahvaljujući ovim putevima komunikacije, koje smo objavili na portalu Novum.ba, građani su imali mogućnost da prijave ilegalna odlagališta otpada i deponije sa područja svojih općina.“

U okviru ovog projekta, kako navodi voditeljica projekta Alma Bešić, planirano je u novembru i održavanje „okruglog stola“ kada će predsjednici ekoloških udruženja imati priliku da predstave goruće ekološke probleme u općinama na kojim djeluju. Najavljeno je, također, gostovanje stručnih predavača iz oblasti ekologije i odnosa sa javnošću, a u cilju unaprijeđenja rada udruženja koja djeluju u oblasti ekologije, te medijske promocije njihovog rada.


Ovaj projekt finansira Fond za zaštitu okoliša FBiH

Novum.ba

Vezano: