Evropa polaže nade u vakcinu i strahuje od novog vala koronavirusa nakon praznika

Vlade širom Evrope strahuju od novog vala koronavirusa nakon Božića i Nove godine pa u skladu s tim donose mjere i polažu sve nade u vakcinu protiv covida-19 u vrijeme kada je u svijetu zaraženo više od 64,26 miliona ljudi, a umrlo je gotovo 1,5 miliona.

Talijanska vlada usvojila je u noći na četvrtak novu uredbu kojom se uvode stroža ograničenja putovanja unutar zemlje, s izuzetkom putovanja zbog posla ili iz zdravstvenih razloga, u sklopu borbe protiv covida-19, a bit će na snazi  do 6. janura 2021. 

Osim toga, 25. i 26. decembar kao i 1. januar bit će zabranjeno kretanje izvan svoje općine, osim u slučaju navedenih razloga.

 

U Finskoj besplatno vkcinisnje

Finska vlada je  saopćil  da je dogovorila nacionalnu strategiju vakcinisanja protiv covida-19, koje će biti dostupno svima, te da planira početi s vakcinisanjem zdravstvenih radnik u januaru.

- Cilj Finske je zaštititi cijelo stanovništvo nudeći vakcinu  besplatno svima koji to žele i za čije vakcinisanje nema zdravstvenih prepreka -  rekla je novinarima u  ministrica za socijalna pitanja i zdravstvo Krista Kiuru.

U Mađarskoj 182 osobe preminule u roko 24 sata

Mađarska je izvijestila o 182 umrla od posljedica covida-19 u četvrtak, što je najveći dnevni broj mrtvih u toj zemlji od početka pandemije, pokazuju vladini podaci. Novozaraženih je 6635.

Vlada premijera Viktora Orbana uvela je djelomično zatvaranje prije tri sedmice kako bi usporila širenje virusa, uključujući policijski sat i zatvaranje srednjih škola. 

Orbanova vlada još treba odlučiti hoće li ublažiti mjere za Božić.

Centri za vakcinisnje

Moskva otvara nove centre za vakcinisanje protiv covida-19

Moskva će otvoriti nove centre za vakcinisanje  protiv covida-19 u subotu, a prvi će vkcinu  primiti nastavnici, liječnici i socijalni radnici, izjavio je u četvrtak gradonačelnik Sergej Sobjanjin. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je u srijedu masovni dobrovoljni program vakcinisanja od iduće sedmice, rekavši da vakcina Sputnjik V prvi trebaju dobiti nastavnici i liječnici. 

Moskovljani će se moći registrirati za vakcinisanje preko interneta od petka, rekao je gradonačelnik.

Novum.ba

Vezano: