BUSOVAČA JOŠ BEZ VLASTI: Načelnik Općine potpisao Odluku o privremenom finansiranju

Dok se u drugim općinama uveliko radi na formiranju vlasti i usvajanju buđeta, u Busovači to nije slučaj. Stranke koje čine vlast po izbornim rezultatima još uvijek nisu postigle elementarne dogovore kako bi se mogla održati konstituirajuća sjednica OV.

Na temu ne održavanja konstituirajuće sjednice novoizabranog Općinskog vijeća Busovača oglasio se stari/novi načelnik općine Busovača Asim Mekić  i objasnio razloge zbog kojih je već zakazana sjednica u posljednji trenutak odgođena.

“Jutros sam na temelju svojih Zakonskih ovlasti potpisao Odluku o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca kako ni uposlenici ni građani općine Busovača ne bi ispaštali zbog političkih nesuglasica u ovom trenutku. Naime, iako je i konstituirajuća sjednica OV Busovača i sjednica na kojoj se trebao donijeti proračun za 2021. bila zakazana do nje nije došlo, jer je HDZ u posljednjem trenutku odustao od istih. Razlog tome je pitanje profesionalnog statusa predsjednika općinskog Vijeća. Iako je HDZ tražio da predsjednik i dalje bude u profesionalnom odnosu, procijenili smo u pregovorima kako na to u ovom trenutku nismo spremni podržati iz niz razloga.

Iako imamo identične slučajeve u općinama Kiseljak i Kreševo SDA nije stvarala probleme oko konstituiranja novoizabranih općinskih vijeća u tim općinama. Ove općine su tako već konstituirale vijeće i usvojile proračun te normalno funkcionišu, a SDA nije pravio pritiske na ovaj način prilikom formiranja istih i usvajanja proračuna iako i tu predsjednici OV nemaju profesionalan mandat, te smo podržali proces formiranja vlasti u ovim općinama.

Smatram kako ni u ovom slučaju nije trebalo blokirati navedeni proces i kako smo zbog građana trebali formirati vlast i usvojiti proračun, a sve ostalo je stvar našeg političkog dogovora. U međuvremenu sam poslao dopise svim političkim strankama koje čine OV Busovača oko održavanja konstituirajuće sjednice vijeća i preuzimanja mandata od strane vijećnika te ukoliko ne bude volje od strane HDZ-a da se proces završi i izabere predsjednik Općinsko vijeća najvjerovatnije će sjednicu zakazati najstariji vijećnik, što je Statutom predviđeno.

Iako sam mogao proglasiti i proračun za 2021. ostavljen je prostor da se do kraja trećeg mjeseca isti usvoji u redovnoj proceduri. Trenutno je najbitniji da imamo Odluku o privremenom financiranju kako bi omogućili da sve službe funkcioniraju i da što prije završimo proces formiranja vlasti u Busovači. “ rekao je za binfo.ba načelnik općine Busovača Asim Mekić.

Novum.ba/Binfo.ba

Vezano: