Kokosovo ulje najbolji saveznik u njezi kovrdžave kose

Bujna kovrdžava kosa veliki je izazov za njene ponosne vlasnice jer od svih tipova kose zahtijeva možda i najviše brige. 

Ona zadržava više prljavštine, zagađenja, masnoće i znoja zbog čega joj se treba posvetiti posebna pažnja, a dame znaju koliko ju je teško zadržati lijepom i zdravom.

No, kokosovo ulje je pravi blagoslov za ovaj tip kose, njen sjaj i zdravlje. Ono je jača, daje joj potrebnu vlažnost i definiciju. Kokosovo ulje, kao što i samo ime govori, dobija se od kokosa. Bijelo meso kokosovih oraha suši se na suncu kako bi se izdvojilo kokosovo ulje bogato zasićenim i nezasićenim mastima. Ulje polako oksidira i može se čuvati oko 6 mjeseci na 24 stepena, a da ne užegne. 

Masiranjem uvojaka toplim kokosovim uljem jednom ili dva puta nedjeljno možete dobiti izvrsne rezultate. Uzmite kašiku kokosovog ulja, zagrijte ga dvije do tri sekunde u mikrovalnoj pećnici, a potom pustite da se malo ohladi. Nježno ga umasirajte preko kose i vlasišta. Ostavite da djeluje 30 do 45 minuta. Za kraj procesa, operite kosu blagim šamponom i nanesite balzam za kovrdžavu kosu.

Kokosovo ulje također odlično pogoduje kovrdžavoj kosi u kombinaciji sa bademovim uljem jer doprinosi vlaženju grube i suhe kose. Izmiksajte 1 kašiku kokosovog ulja sa 1 kašikom bademovog ulja. Podijelite kosu i nanesite je od korjena do vrhova. Zavežite kosu u punđu i sačekajte 30 minuta prije pranja.

Kokosovo ulje i sok od limete pomažu u otklanjanju peruti. Sam sok od limete direktno nanesen na kožu glave može izazvati iritaciju, no tu nastupa kokosovo ulje. Jednu kašiku kokosovog ulja umasirajte u vlasište i pramenove kose. Umočite vatu u sok od limete i lagano tapkajte po vlasištu. Nakon 10 do 15 minuta operite kosu

Novum.ba

Vezano: