U Jablanici danas blokada magistralnog puta: Nismo protiv gradnje, ali se bojimo posljedica

Zbog rekonstrukcije tunela Crnaja na putu Sarajevo - Mostar privrednici iz Jablanice će danas blokirati magistralni put M-17, da skrenu pažnju na značaj ovog prometnog pravca i eventualne posljedice koje bi izazvao saobraćajni kolaps zbog radova.

Predsjednik Udruženja privrednika Jablanice Jusuf Džafić za Klix.ba je rekao da će se mirno okupljane održati u 15 sati na magistralnom putu zbog neispunjavanja njihovih zahtjeva zbog radova na rekonstrukciji tunela Crnaja koje izvodi JP Ceste FBiH.

Traže da im se dostave tačan plan obustave saobraćaja i alternativna rješenja za gradnju, jer, kako kaže, zbog ovog projekta postoji velika prijetnja negativnog utjecaja na život i poslovanje građana Jablanice.

"Mi nemamo ništa protiv gradnje, ali ovo je jedini projekt bez alternativnog rješenja i tražimo samo da nam neko napismeno kaže koliko će trajati obustavljanje saobraćaja. Ništa se nije na vrijeme završilo u ovoj zemlji i strahujemo da neće ni ovo", rekao nam je Džafić.

Dodaje kako su se mjesecima nadležnim institucijama zbog ovog problema obraćali u nekoliko navrata, ali nikada nisu dobili odgovor te su na blokadu prometnice primorani kako bi skrenuli pažnju na moguće posljedice koje bi mogle biti nesagledive.

Privrednici insistiraju da se kao prethodno pitanje mora riješiti kvalitetna zaobilaznica i u tom kontekstu predlažu da Vlada FBiH pristupi realizaciji svoje odluke kojom se obvezala da će za potrebe priključka Jablanice i svih lokalnih zajednica koje se u Jablanici uključuju na M-17 (Prozor-Rama, Gornji Vakuf-Uskoplje, Bugojno, Donji Vakuf, Tomislavgrad, ...) izgraditi novu brzu cestu koja će zapravo zauvijek riješiti pitanje kvalitetne povezanosti ovih područja s koridorom 5C i biti sigurna alternativa za potpunu protočnost saobraćaja.

"Vlada FBiH i JP Ceste FBiH moraju dati čvrste, pisane garancije koliko će trajati obustava saobraćaja", poručili su privrednici.

Novum.ba/Klix.ba

Vezano: