Hrvatski biznismen kupio tvornicu eksploziva "Vitezit" iz Viteza

Posrnula tvornica eksploziva u Vitezu "Vitezit" prodana je u ponedjeljak kompaniji "Winsley defence group" u vlasništvu hrvatskog trgovca naoružanjem Zvonke Zubaka, piše Viteški.ba.

Održana javna prodaja imovine stečajnog dužnika

U prostorijama Općinskoga suda u Travniku u ponedjeljak je održana javna prodaja imovine stečajnog dužnika PS "Vitezit" iz Viteza, koji je zapošljavao više hiljada djelatnika i bio temelj razvoja ne samo BiH nego i cjelokupne regije, navodi portal.

Na javnoj prodaji za najvažniji dio poslovnog sustava "Vitezit" koji je u stečaju, Zubakova kompanija platila je nešto više od 5,5 miliona eura.

Nakon javne prodaje, "Winsley defence group" iz Odžaka, koju je zastupao advokat Ivica Dragun, postala je vlasnikom dijelova kompanije za proizvodnju nitrogloicerina, plastičnog eksploziva, ispitnoga poligona, mašina i pogona, skladišta te drugih prostorija posrnulog "Vitezita".

Prosjećna plaća

Zubakova kompanija postala je vlasnik Poslovnog sistema "Vitezit" nakon tri neuspješne prodaje.

Prema navodima portala, novi vlasnik Zvonko Zubak najavio je kako će u roku od 18 mjeseci ponovno pokrenuti proizvodnju, zaposliti gotovo 500 djelatnika i uložili 65 miliona eura u preduzeće koje bi trebalo proizvoditi četiri hiljade tona baruta godišnje. Novi vlasnici, također, su najavili kako će prosječna plaća u toj kompaniji nakon pokretanja proizvodnje biti značajno iznad prosjeka u Federaciji BiH.

Novum.ba

Vezano: