Potvrđena važna promjena pravila za slučajno igranje rukom

Bord Svjetske nogometne federacije (FIFA) najavio je jučer da slučajno igranje rukom koje je dovelo do stvaranja gol šanse za saigrača više neće biti kažnjavano, a do promjene će doći jer "se pravila" ne primjenjuju dosljedno.

Primjer za promjenu do koje će doći imali smo u četvrtak na meču Tottenhama i Fulhama zato što je domaćoj ekipi gol za izjednačenje poništen zbog slučajnog igranja rukom Marija Lemine koje je prethodilo golu Josha Maje.

Naime, Leminu je lopta pogodila u ruku koja je u potpunosti bila uz tijelo, ali je sudija odlučio poništiti gol jer je Maji gol šansu stvorilo upravo to igranje rukom. Tu situaciju možete pogledati na 2:00 priloženog videa.

Promjena pravila igranja rukom neće se odnositi na situaciju u kojoj igrač slučajno rukom postigne gol ili dotakne loptu rukom direktno pred postizanje gola.

"Napravili smo korak unazad jer smo posmatranjem onoga što se dešava u cijelom svijetu shvatili da gol postignut rukom uvijek mora biti poništen. Međutim, uvidjeli smo da i kada neko od saigrača slučajno dotakne loptu rukom, a nakon toga bude postignut gol ne mora biti tako. Javnost to tako doživljava, a to je i naš stav. Zbog toga smo promijenili pravilo. Sada gol neće biti priznat samo ako je rukom loptu dotakao strijelac gola", rekao je prvi FIFA-in čovjek Gianni Infantino.

Inače, najavljeno i razmatranje promjene pravila ofsajda, odnosno da se ne sudi nedozvoljena pozicija ukoliko je bilo kojim dijelom tijela kojim je moguće postići gol igrač odbrane u liniji s napadačem.

Novum.ba

Vezano: