Građani stigli ispred Parlamenta BiH: Dali smo im rok, nisu nas poslušali

Nezadovoljni građani su se okupili ispred Parlamenta BiH gdje pozivaju vlast da podnese ostavke, odnosno od parlamentaraca traže da raspuste Vladu FBiH koju krive za to što još uvijek nema vakcina za stanovništvo.

Značajno manji broj građana se danas okupio da iskaže nezadovoljstvo zbog nenabavke vakcine nego što je to slučaj bio na prethodnim protestima kada su Sarajlije ispred zgrade Vlade FBiH pozivali ministre da daju ostavku.

Ovaj put od zastupnika u parlamentu zahtijevaju da oni smjene ministre u federalnoj vladi.

Maja Gasal Vražalica se obratila na protestu kazavši da su prošli put dali rok do 13. aprila da vlast reaguje i nabavi vakcine i ispuni ostale uslove, ali se niko nije oglasio.

Jedan od uslova bio je i provodiv akcioni plan borbe protiv pandemije koronavirusa i upravljanja krizom.

Prisutnima se obratio i Bakir Nakaš, a jedna od govornica je i Edome Gugać, žena nedavno preminulog Želimira Altarca Čička.

Sa ovog centralnog skupa je poručeno da su građani prepušteni sami sebi s obzirom na to da vlast ne radi ništa efektivno da pomogne u gašenju epidemije.

Organizator protesta je pokret "Ženski marš-borba za život", a pridružili su im se akadameski profesori.

Prvobitno su se građani u svojim automobilima okupili ispred Željezničke stanice odakle su krenuli protestni defile kroz Sarajevo. Drugi dio građana koji su došli pješke čekao je ispred Zemaljskog muzeja odakle su krenuli u šetnju ka državnom parlamentu.

Novum.ba

Vezano: