Radarske kontrole na Autocesti A1

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona kontinuirano provodi planske aktivnosti koje su usmjerene na poboljšanje stanja sigurnosti saobraćaja na svom području.

Analizirajući stanje saobraćaja (frekvencija saobraćaja, broj saobraćajnih nazgoda, njihove posljedice i dr.) na dionici Autoceste A1 koja prolazi kroz područje Srednjobosanskog kantona (Sarajevo Zapad – Lepenica – Tarčin), uočava se potreba za uvođenjem radarske kontrole brzine kretanja vozila. Naime, važno je napomenuti da je na ovoj dionici, između ostalog u samo 2 saobraćajne nezgode poginulo čak 6 osoba, dok je na vozilima i infrastrukturi Autocesta pričinjena znatna materijalna šteta.

U cilju prevencije ovakvih negativnih pojava, kao jedna od prvih mjera na ovoj dionici jeste provođenje radarske kontrole uz pomoć savremenih mobilnih radraskih sistema, koji će se planski koristiti od 01.05.2021.godine. Također, u narednom periodu u saradnji sa JP Autoceste Federacije BiH radit će se i na uspostavi stacioniranog radara. Ovim putem želimo upoznati širu javnost o ovim mjerama, te zamoliti sve učesnike u saobraćaju da se pridržavaju propisanih ograničenja brzine, te svoju vožnju prilagode uvjetima i stanju na Autocesti A1.

Protiv svih učesnika u saobraćaju koji počine bilo koji prekršaj poduzimat će se zakonom predviđene mjere i radnje.

Novum.ba

Vezano: