Traži se hitno rješavanje problematike zagađenja rijeka Lepenice i Kreševke

Služba za inspekcijski nadzor Općine Kiseljak, u svojstvu nositelja aktivnosti provođenja Javne rasprave, i načelnik Mladen Mišurić-Ramljak održali su  radni sastanak s predstavnicima Eko udruženja i udruženja ribolovaca s područja općine.

Na satsanku se razgovaralo o Nacrtu Odluke o komunalnom redu i sanitarnom minimumu, kao i kontinuiranom zamućenju rijeka Lepenice i Kreševke.

Glavna općinska inspektorica Ivana Budimir je predstavila Nacrt Odluke.

"Odluka o komunalnom redu i sanitarnom minimumu je odluka koju smo ranije imali, sad se dopunjava, kad su u pitanju kaznene odredbe, problematika paljenja vatre na otvorenim površinama bez odobrenja vatrogasaca te odlaganje otpada na divljim deponijima", istaknula je inspektorica.

Načelnik Mišurić-Ramljak osvrnuo se na zagrađenje rijeka Lepenice i Kreševke od strane neodgovornih privrednih subjekata koje se dešava duži niz godina a o čemu je portal Novum pisao više puta, uključujući i izvještavanje sa protesta u Bjelovićima kada su stanovnici ovog malog mjesta izašli na mirne proteste kako bi iskazali nezadoovljstvo (ne) urađenim u vezi zaštite rijeka.

"Kontinuirano se zagađuju rijeke Lepenica i Kreševka ispuštanjem mulja neodgovornih privrednih subjekata, voda je izvor života, bogatstvo s kojim trebamo ponositi se", kazao je načelnik u svom obraćanju, ističući kako je interes lokalne zajednice  čist okoliš i bistre rijeke prenosi zvanična stranica Općine Kiseljak.

Predstavnici ekoloških udruženja i ribolovaca dali su punu podršku Općini Kiseljak u saniranju zagađenja okoliša, stoga se upućuje inicijativa, odnosno zaključak prema nadležnim Ministarstvima za hitno rješavanje problematike i poduzimanju oštrih mjera, u cilju rješavanja ekoloških problema.

Inače, javna rasprava o  nacrtu Odluke o komunalnom redu i sanitarnom minimumu na području Općine Kiseljak trajat će do 17. 5. 2021. godine, Odluka se može preuzeti na stranici općine i uredu br. 42.

Primjedbe, prijedloge i sugestije na nacrt Odluke mogu se dostaviti putem pošte Službi za inspekcijski nadzor ili putem elektronske pošte na mail  ivana.budimir@opcina-kiseljak.org.

Novum.ba

Vezano: