Dječaci iz Novog Travnika rekorderi u punjenju zvona staklenom ambalažom

Novi Travnik se krajem prošle godine uključio u regionalni projekat „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“ koji se pored Bosne i Hercegovine provodi i u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji. Tako su u Novom Travniku i okolnim mjestima postavljena zvona za prikupljanje staklene ambalaže, a JKP Vilenica-Čistoća već je prikupila značajne količine staklene ambalaže.

Tim povodom JKP Vilenica-Čistoća posjetili su direktorica „Ekopaka“Amela Hrbat, direktor Asocijacije za ekonomski razvoj „Redah“ Ivica Sivrić i direktor marketing agencije „Republic“ Alen Ćorović, koji su zaduženi za implementaciju regionalnog projekta u BiH, te obišli mjesta za prikupljanje staklene ambalaže.

Tom prilikom zabilježili su i zanimljivu priču. Naime, direktorica JKP Vilenica-Čistoća iz Novog Travnika Svjetlana Tokalić kazala je da su njeni sugrađani veoma pozitivno reagovali na postavljanje zvona za staklenu ambalažu, te ispričala zanimljivu priču o dvojici dječaka iz obližnjeg sela koji su na vlastitu inicijativu danima obilazili kuće svojih komšija, prikupljali stakleni ambalažni otpad i ubacivali u zvono. Kontejner su napunili ekspresno za svega nekoliko dana. To je bilo prvo zvono u Novom Travniku (ako ne i u svim lokalnim zajednicama gdje se implementira projekat) koje je najbrže napunjeno staklenom ambalažom.

Podsjećamo, Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj „Naled“ iz Srbije su u saradnji sa prvim operaterom sistema upravljanja ambalažnim otpadom u Bosni i Hercegovini „Ekopak“, te operaterima sistema „Sekopak“ iz Srbije i „Pakomak“ iz Sjeverne Makedonije, kao i Asocijacijom za ekonomski razvoj Hercegovine REDAH i Zajednicom jedinica lokalne samouprave ZELS, pokrenuli regionalni projekat „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“, koji će se u Bosni i Hercegovini realizovati u Gradu Bihaću, te općinama Novi Travnik, Konjic i Ilidža, a jedan od ciljeva je povećati stopu prikupljanja staklene ambalaže u ovim općinama za 20%.

Novum.ba

Vezano: