Jajce/ Zajednička akcija čišćenja i poribljavanja Malog Plivskog jezera

Minuli vikend na Malom Plivskom jezeru obilježile su ronilačke aktivnosti. Kako bi se sačuvala iznimna ljepota i zaštitilo ovo prirodno bogatstvo članovi Ronilačkog kluba „Bosna“ i Gorske službe spašavanja Stanica Jajce u zajedničkoj eko akciji čistili su Malo Plivsko jezero i njegove obale. U akciji je učestvovalo preko 35 ronilaca, a iz vode je izvađeno više od 50 vreća smeća i oko 350 kg otpada, uključujući i veliku količinu željeza.

Ovogodišnja akcija bila je i u znaku poribljavanja. Zajedno sa Sportsko ribolovnim udruženjem "Zlatovčica" Jajce  poribljeno je Malo Plivsko jezero sa  1.500 komada potočne pastrmke. Na ovaj način dat je doprinos povećanju ribljeg fonda, a Malo Plivsko jezero je spremno za doček ljubitelja prirode. 

Iz Ronilačkog kluba „Bosna“ izrazili su veliko zadovoljstvo ponovnim boravkom u Jajcu i svojim doprinosom u očuvanju staništa biljnog i životinjskog svijeta u Malom Plivskom jezeru, te su domaćinima uputili zahvalnost na pruženom gostoprimstvu.  

Podršku uspješnoj realizaciji ovog projekta pružila je i Općina Jajce sa Gorskom službom spašavanja Stanica Jajce i Sportsko ribolovnim udruženjem "Zlatovčica" Jajce. 

Općina Jajce zahvaljuje se svim učesnicima ekoloških aktivnosti uz želju da svi mi, svojim doprinosom, učinimo sve na zaštiti životne sredine i očuvanju naših voda.

I ova aktivnost bila je doprinos obilježavanju 5. juna Dana zaštite životne sredine koji je ove godine bio u znaku ukazivanja snage i moći lokalne zajednice i pojedinaca u rješavanju problema zaštite životne sredine.

Novum.ba

Vezano: