Od 1. jula besplatan roaming na Zapadnom Balkanu

Kako su poručili iz Vijeća za regionalnu suradnju, sljedeći je korak ukidanje roaminga između Zapadnog Balkana i Europske unije.

Stanovnici Evropske unije već godinama uživaju blagodati besplatnog roaminga, odnosno korištenja vlastite mobilne tarife na inozemnoj mreži pod istim uvjetima kao da su kod kuće.

Od 1. jula istu će mogućnost imati i stanovnici Zapadnog Balkana unutar svoje regije.

Kako su objavili iz Međunarodnog vijeća za saradnju (RCC), cijeli će Zapadni Balkan (Albanija, BiH, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija) biti jedna roaming zona u kojoj se za njene stanovnike neće naplaćivati dodatne roaming tarife.

Ljudi žele i trebaju biti u kontaktu na različite načine, a regija bez roaminga je jedan od načina da to ostvarimo. Kad su prije tri godine vođe Zapadnog Balkana dogovorili snižavanje cijena roaminga, nitko nije mogao zamisliti da će regija uskoro imati besplatan roaming. A evo nas, brojimo dane do besplatnog roaminga na Zapadnom Balkanu, istaknula je glavna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju, Majlinda Bregu u Podgorici.

Evropska unija i Regional Cooperation Council - RCC podržali su inicijativu ukidanja troškova roaminga ???? unutar Zapadnog Balkana za olakšavanje poslovanja, uvezivanje ekonomija, privlačenja novih turista i povezivanja građana regiona

Novum.ba

Vezano: