Promocija monografije "Svjedok turbulentnog vremena" večeras u Vitezi

Za četvrtak, 15.7. 2021. godine najavljena je promocija Monografije Svjedok turbulentnog vremena, Generacija Gazi Husrev-begove medrese 1967-1972. u Vatrogasnom domu Vitez sa početkom u 19 sati.

Najavljeni promotori su: Mustafa Spahić – Mujki, Kemal Balihodžić, Suad Berbić, Sulejman Kurtanović i Munib Kajmović.

Riječ je o 422. generaciji Gazi Husrev-begove medrese u kojoj je bio učenik rahmetli Šaban Mahmutović iz Viteza, dobitnik Zlatne policijske zvijezde. Ova generacija brojala je 100 pripadnika, što se ističe kao najmasovnija generacija poslije Drugog svjetskog rata.

Generacija je pored ostalog prepoznatljiva i „štrajkom“ koji je trajao od 11.01. do 17.03.1972., odnosno dva mjeseca i šest dana, čime se skrenula pažnja javnosti na određene nepravde koje su se događale prema medresi.

Poglavlja u Monografiji su: Uvodni dio, Svijetli likovi, Iskustva, Intervjui, Borci, Logoraši, Šehidi, Direktori, profesori, odgajatelji i tehnički serviseri, Naša generacija, Štrajk, Prilozi, Medrese i fakulteti islamskih nauka, Iz foto albuma i Recenzije. Monografija ima preko 330 strana – tvrdi povez, kolor štampa. Ukupno je objavljeno oko 250 fotografija i dokumenata.

Monografija, Svjedok turbulentnog vremena, Generacija Gazi Husrev-begove medrese 1967-1972. ima svoju poučnu poruku etičkog, obrazovnog, odgojnog, sociološkog, psihološkog i ljudskog aspekta, što daje poruke za druge generacije u promoviranju općih ljudskih vrijednosti.

Novum.ba

Vezano: