Izvršena primopredaja pola miliona doniranih vakcina "AstraZenece" iz Austrije

Izvršena je u Sarajevu primopredaja pola miliona AstraZeneca vakcina. Riječ je o velikoj donaciji Austrije za sve stanovnike Bosne i Hercegovine. Prvi se obratio Dušan Kojić u ime Vijeća ministara.

- Jasan znak jakih i prijateljskih odnosa BiH i Austrije. Republika Austrija je prva država sa kojom je naša država započela pregovore oko nabavke vakcine - rekao je Kojić.

Kojić u svom obraćanju medijima kazao da, do kraja augusta u našoj zemlji se očekuje i pošiljka od pola miliona doza Pfizer/BioNTech koje će stići kao donacija Sjedinjenih Američkih Država.

Poslao je apel građanima da se vakcinišu, te da je imunizacija jedini način da se izborimo sa pandemijom.

Također se obratila i ambasadorica Austrije u BiH Urlike Hartman.

- Austrija na ovaj način želi da doprinese povećanju stope vakcinisanih u BiH. Pandemiju možemo riješiti samo zajedničkim snagama. U pandemiji niko nije sigiran stoga je naš zajednički interes da u zemljama zapadnog Balkana osiguramo dovoljnu dozu vakcina - izjavila je Hartman.

Naglasila je da BiH ima dovoljno doza za vakcinaciju s toga je na građanima da se vakcinišum poručila je kako vakcinacija štiti naš život, život naših najbližih i život naših sugrađana.

Novum.ba

Vezano: